Oslabení koruny přineslo další ovoce. Vývozní i dovozní ceny poskočily

ilustrační fotokoláž

ilustrační fotokoláž Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Intervence ČNB na kurz koruny se projevila v dalším ukazateli. Vývozní i dovozní ceny kvůli oslabení koruny v prosinci výrazně zrychlily meziroční růst. Vývozní se zvýšily o šest procent, dovozní o 3,8 procenta. Stouply také ve srovnání s listopadem, v tomto případě ale růst zpomalil.

V průměru za celý loňský rok se vývozní ceny zvýšily o 1,2 procenta, dovozní klesly o 0,2 procenta, informovali dále statistici. „Zvýšení vývozních a dovozních cen ukazuje, že dopad oslabení kurzu koruny po intervenci centrální banky je výrazný,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Růst vývozních cen ukazuje podle něj na zlepšení korunových tržeb českých exportérů, což se promítne i do jejich hospodářských výsledků.

Opačný dopad ovšem může mít na jejich hospodaření vliv oslabení kurzu koruny na jejich kurzové zajištění. „Celkem ale převažuje pozitivní vliv,“ dodal Marek.

Zároveň je podle jeho slov patrné, že dovozní ceny prozatím plně neodráží oslabení kurzu koruny, což má na svědomí dočasný pokles marží: „Dopady slabší měny na domácí inflaci tak budou částečně odložené na další měsíce.“

Na meziroční růst vývozních i dovozních cen mělo nejvýraznější vliv zdražení strojů a dopravních prostředků, průmyslového spotřebního zboží a polotovarů. Dovozní ceny potravin stouply o 7,7 procenta. U vývozu i dovozu klesly pouze ceny živočišných a rostlinných olejů.

Česká kultura je špičkový vývozní artikl

Intervence ČNB snížila zájem o kurzové zajištění