Pochybné transakce: kyperský parlament vyšetřuje únik kapitálu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Kypr sice před necelými dvěma týdny zavřel banky, přesto byly velké sumy peněz převedeny do zahraničí. Kyperští poslanci podezírají představitele vlády i centrální banky, informuje o tom německý zpravodajský magazín Der Spiegel.

Šéf centrální banky Panikos Dimitriadis je tvrdě kritizován za neschopnost kontrolovat pohyb kapitálu, konkrétně za údajné podezřelé úniky kapitálu ze dvou největších kyperských bank Laiki a Bank of Cyprus, které byly kyperskou bankovní krizí zasaženy nejtvrději.

Ještě než se v časných ranních hodinách 16. března v Bruselu rozhodovalo o podmínkách poskytnutí pomoci Kypru, z obou bank zřejmě odtekly velké obnosy. Kyperští zákonodárci žádají centrální banku, aby sestavila seznam těch klientů bank, kteří si v tomto období vybrali vysoké částky. Zvlášť poslance zajímá, zda „včasné varování“ nedostali přímo zaměstnanci centrální banky nebo členové vlády.

Zneužití převodů na humanitární pomoc

Podle řecké televizní stanice Mega Channel už seznam má k dispozici předseda kyperského parlamentu Jannakis Omiru. Ještě na konci ledna bylo 40 procent všech úspor uložených na Kypru právě v těchto dvou bankách. Od té doby však byla velká část převedena jinam, a to navzdory nařízení centrální banky, že účty v obou bankách mají být zmrazeny.

Povoleny byly převody za účelem humanitární pomoci. A právě tato výjimka vytvořila skulinu pro zneužití. Mnozí kritici se rovněž zlobí, že centrální banka umožnila jakési „zvláštní platby“, jejichž definici však nikdo náležitě nevysvětlil.

Centrální banka se brání tím, že přes zmrazení kont nebylo možné zabránit všem transakcím. Velké množství peněz bylo vybráno například v zámoří. Bohatí podnikatelé a lidé, kteří mají kontakty za oceánem, si tak mohli peníze převést na zahraniční konta, zatímco drobní střadatelé se ke svým penězům předchozí téměř dva týdny nemohli dostat a podniky nemohly platit svým dodavatelům, uvádí Der Spiegel.