Polsko s dluhy ve švýcarské měně pomůže. Ale jen trochu

Švýcarské franky

Švýcarské franky Zdroj: Ferdi wikimedia commons

Polsko zjevně nenastoupí ani maďarskou ani chorvatskou cestu, co se týče úvěrů, které si obyvatelé vzali ve švýcarských francích. Vláda sice nemá v úmyslu nechat lidi zadlužené ve švýcarských francích krvácet, ale nechce k témuž nutit banky. Omezuje se jen na doporučení a navrhuje regulaci, jež by pomohla dělit rizika rovným dílem mezi poskytovatele úvěrů a jejich klienty. „Začnu doporučeními bankám,“ uvedl ministr hospodářství Janusz Piechociński.

Tlačí je především k tomu, aby zápornou sazbu LIBOR převedly na klienty, a chválí bankovní domy, které to již učinily. U většiny úvěrových smluv v Polsku totiž úrok sestává ze sazby LIBOR a marže banky.

Banky mají podle Piechocińskeho nabídnout klientům také možnost převést bez poplatku úvěry ve francích na zloté, a to ve středním kurzu centrální banky NBP v den konverze. Přirozeně ne nyní, kdy je frank stále ještě velmi silný, zdůrazňuje ministr.

Úvěrové prázdniny

Dále Piechociński navrhuje zavedení tříletých „úvěrových prázdnin“ také pro úvěry ve zlotých, stejně jako horní hranici úvěrových sazeb odvozenou z hodnoty na konci loňského roku. Ministr též bankám doporučil vzdát se dodatečných záruk. „Nejen dlužníci, ale také banky by neměly reagovat nervózně,“ míní ministr. Dodatečné náklady totiž ještě ztíží situaci dlužníků, takže poroste riziko nesplácení.

Zbývající doporučení se týkají změn právních norem. Piechociński si přeje „v souladu s bankami“ omezit kurzová rizika pro úvěrové dlužníky.

I stát dle ministrovy vize přispěje svou troškou. Piechociński chce zrušit nařízení, podle něhož splacení části úvěru představuje zdanitelný příjem. Tato operace by prospěla nejen dlužníkům, ale i poskytovatelům úvěrů, protože by dluhy mohli účtovat jako náklady.

Názory odjinud: Bankéři pustili frank ze řetězu