Povinné ručení příští rok zdraží, pojišťovny se obávají nároků poškozených

hromadná nehoda na německé dálnici

hromadná nehoda na německé dálnici

Řidiči motorových vozidel si po Novém roce připlatí za povinné ručení – podle odhadů by mohlo jít v průměru o deset až patnáct procent. Příčinou je nový občanský zákoník, který už nebude zahrnovat tabulky, podle nichž pojišťovny určují výši odškodnění za úmrtí blízké osoby, bolestné anebo trvalé následky.

Pro poškozené se tím otevírá možnost vysoudit za ublížení na zdraví mnohem vyšší sumy než doposud, z čehož mají pojišťovny obavy. „Očekáváme nárůst průměrné výše újmy na zdraví o 24 procent,“ odhadl Petr Milata z ČSOB Pojišťovny.

Změna v zákoně je ale přinejmenším dvojsečná – poškození dopravní nehodou sice dostanou šanci vysoudit na viníkovi například za usmrcení svého příbuzného více než dosavadní tabulkový strop 240 tisíc korun, v praxi však dojde obzvláště u těžších nehod také k prodloužení doby, po kterou budou pojišťovny věc řešit.

Průtahy i u lehčích zranění

A pokud nebudou obě strany s výsledkem šetření spokojeny, přijde řada na soud, jenž v Česku obvykle také není z těch nejrychlejších. „Stejně tak může být doba jednání delší i v případech lehčích zranění, kde nebude shoda mezi pojistitelem a poškozeným,“ varovala Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny.

Jiří Cívka z pojišťovny Generali nicméně uklidňuje situaci: „Řidiči jezdící ohleduplně a bez nehod změnu ceny v souvislosti s novým občanským zákoníkem prakticky nepocítí, rizikoví řidiči ale musí počítat s výraznějším navýšením pojistného.“ Pojišťovny si tak zřejmě budou více hlídat, koho pojišťují. Možná se trh po dlouhé době opět dočká uplatňování malusů, a nejen trestů za nehodu v podobě mírného zdražení pojistného.

Nároky na strukturu rezerv pojišťoven

„Změny v novém občanském zákoníku mohou vést také k vyšším nárokům na strukturu rezerv pojišťoven,“ tvrdí Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa. Pojišťovny ovšem vytvářejí finanční rezervy podle již vzniklých škod, proto zatím nejsou schopny odhadnout dopad nového občanského zákoníku na své hospodaření.

„Podle některých studií se však může nová legislativa promítnout do navýšení nákladů na pojistná plnění v rozmezí dvou až tří miliard korun,“ dodala Svobodová. Podle Václava Bálka z Allianz však bude nutná i větší spolupráce se smluvními lékaři a u nejsložitějších případů i se znalci z oboru. „Nový občanský zákoník znamenal velké náklady na odborná školení zaměstnanců, přípravu IT či přepracování metodiky,“ dodal.

Zákoník bude znamenat obecně zvýšené náklady na náhradu některých pojistných událostí, nejvýraznější dopad se však předpokládá právě v povinném ručení.

Nejen povinné ručení... Zdraží i havarijní pojištění! Jak vybírat?

Kriminálka šetří firmu kvůli povinnému ručení