Pro manipulaci s PRIBOR chybí podle expertů motiv, ČNB žádá důkaz

Tisk českých bankovek

Tisk českých bankovek Zdroj: CNB

Pro případné ovlivnění mezibankovní sazby PRIBOR tuzemskými bankami chybí motiv. Navíc tuzemské banky na vývoj úrokových sazeb České národní banky úpravou sazby PRIBOR vždy reagovaly. Vyplývá to z vyjádření odborníků pro ČTK. ČNB zopakovala svůj požadavek, aby náměstek ministra financí Martin Pros blíže vysvětlil, o co svá tvrzení opírá, a tato tvrzení také konkrétně doložil. ČNB totiž nemá žádné informace o tom, že existují podezření na manipulaci s PRIBORem.

V pátek odpoledne totiž poslal Pros guvernérovi ČNB Miroslavu Singerovi dopis s podnětem k prošetření údajných manipulací se sazbou PRIBOR, za kterou si banky půjčují peníze na českém mezibankovním trhu a od jejíž výše se mimo jiné odvíjejí splátky úvěrů. Následně o víkendu Pros sklidil kritiku svého nadřízeného, ministra financí Andreje Babiše. Proti podezření se ohradila i Česká bankovní asociace (ČBA).

Centrální banka dnes navíc uvedla, že okolnosti dopisu byly z pohledu dlouhodobě nastavené oficiální komunikace mezi veřejnými institucemi velmi nestandardní a v novodobých dějinách spolupráce mezi ČNB a MF ČR nemají obdoby. „Dopis byl odeslán bez vědomí ministra financí, nebyl označen jako 'otevřený', a přesto byl poskytnutý i médiím,“ dodala ČNB.

„Teoreticky si sice možnost ovlivnit sazbu PRIBOR představit lze, chybí však to nejdůležitější - motiv. Jinými slovy, nevidím důvod, proč by k manipulacím vzhledem ke stavu a struktuře tuzemského finančního trhu mělo docházet. Osobně se domnívám, že nečelíme žádné skutečné kauze,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Podle šéfredaktora serveru Investujeme.cz Petra Zámečníka je těžké posoudit, zda k manipulaci se sazbo došlo. „V loňském roce bylo potrestáno několik bank za manipulaci s londýnskou mezibankovní referenční sazbou LIBOR, k manipulacím tedy docházet může i na rozvinutých trzích. Na druhou stranu české banky na snížení základních sazeb ČNB na historická minima od listopadu 2012 reagovaly,“ upozornil.

Zatímco 1. listopadu 2012 činil jednoměsíční PRIBOR 0,49 procenta, o den později byl již 0,37 procenta. V době začátku devizových intervencí oznámených 7. listopadu 2013 se stejná sazba pohybovala na úrovni kolem 0,3 procenta. Poslední údaj z letošního 10. dubna je pak u měsíční mezibankovní úrokové sazby na 0,22 procenta. „Banky tedy na intervence ČNB reagují, otázkou může být, zda dostatečně,“ dodal Zámečník.

Pros v dopise upozorňoval, že manipulace se sazbou, která má vyjadřovat, za kolik si banky půjčují mezi sebou, může způsobit zkreslení kurzů dluhopisů a ovlivnit i cenu některých hypoték. Hypotéky s variabilní úrokovou sazbou jsou přitom většinou navázány na jednoměsíční PRIBOR. „Například u hypotéky jeden milion korun na 20 let by rozdíl 0,1 procentního bodu (klient by platil úrokovou sazbu dvě procenta místo 1,9 procenta) znamenal vyšší náklady přibližně o 47 korun měsíčně, což by za dobu splácení hypotéky zvýšilo její náklady o 11 280 korun,“ vypočetl Zámečník.

Viceguvernér ČNB Miroslav Tomšík ovšem v neděli uvedl, že dopis upozorňující na údajnou manipulaci s mezibankovní sazbou PRIBOR je založený na neznalosti a neobsahuje žádné relevantní důkazy. ČNB proto chce doplnit důkazy.

Výpočet sazby PRIBOR má na starosti soukromá organizace The Financial Markets Association of the Czech Republic. Denní výše sazby vychází z údajů poskytovaných šesti předními bankami. Nyní jsou referenčními bankami Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Expobank.

Ve světě vzbudily v posledních letech pozornost údajné manipulace s klíčovou londýnskou úrokovou sazbou LIBOR a její obdobou pro eurozónu EURIBOR, kvůli kterým americké a evropské úřady vyměřily bankám pokuty v celkovém objemu přes šest miliard dolarů (155 miliard korun).