Problémové úvěry neklesají, hrozí zvýšení úroků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nesplácené úvěry domácností i firem se do loňska vyšplhaly na dvojnásobek předkrizových hodnot a zhruba na těchto úrovních se stále drží – nehledě na to, že od krize jich banky ze svých účetních knih odepsaly za mnoho miliard. Bankéři čekají, že problematické úvěry zatím stále spíše porostou. Je tedy pravděpodobné, že cena úvěrů – riziková přirážka úrokové sazby – mírně vzroste.

Už je to vidět na hypotékách, kterých je podle definice ČNB v ohrožení za pětadvacet miliard korun. Zatímco celý loňský rok úrok u hypoték klesal, podle Hypoindexu na přelomu roku otočil a ze dna 3,56 procenta vzrostl na 3,61. Je to sice kosmetický pohyb, může ale jít o začátek trendu.

„Pokud jde o cenu úvěrů, tak samozřejmě – stejně jako v zahraničí – v době, kdy roste riziko, rostou i rizikové přirážky. Nečekáme však dramatické zhoršení ekonomického vývoje v Česku, a proto je o takovém výhledu zatím předčasné hovořit,“ říká mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Zároveň upozorňuje, že nesplácené úvěry nedávno mírně klesly.

Objemy nesplácených úvěrůObjemy nesplácených úvěrů|cnb

Banky si přílišné zvýšení rizikové přirážky nemohou dovolit, protože by se to odrazilo ve výši splátky, čímž by se v ohrožení mohly ocitnout další půjčky. Podle inkasní agentury M. B. A. Finance se mezi dlužníky propadá stále více lidí ze střední třídy, problémy nastávají po dvou až čtyřech letech existence hypotéky. „Když po této době začnou v novém bydlení vypovídat službu elektrospotřebiče, auto a podobně, uchylují se lidé k pořizování dalších a dalších spotřebitelských půjček, aniž by dbali na svoje finanční možnosti,“ říká šéf M. B. A. Kamil Kafka.

Z problémů se zdaleka nedostaly ani firmy. Nejvyšší podíly na nesplácených podnikových půjčkách mají živnostníci, pak reality a stavebnictví a také zpracovatelský průmysl.

Banky tvrdí, že přesto půjčky v problematických průmyslových sektorech neomezují. Od krize si ale hlídají, jaký podíl jednotlivé sektory na jejich portfoliu drží. „Banka má stanoveny sektorové limity, aby řídila koncentrační riziko svého úvěrového portfolia. Nyní však žádný z těchto limitů nebrání realizaci takových úvěrových obchodů, které jsou bankou považovány za dostatečně bonitní,“ řekl šéf divize řízení rizik UniCredit Bank Aleš Barabas. To, že firma podniká v ohroženém odvětví, se ale může odrazit v ceně úvěru. „Nastavení úrokové sazby závisí na finanční situaci klienta, je důležité pečlivě zhodnotit jeho zdraví. Pokud jsou firmy v jednom odvětví finančně slabší než v jiném, pak se to odrazí na úrokové sazbě,“ říká mluvčí GE Money Pavel Zúbek. „Úroková sazba podnikových úvěrů zůstává zhruba v průměru stejná, rozšiřuje se však pásmo mezi nejrizikovějšími a nejbonitnějšími dlužníky,“ dodává Barabas.

ČNB i bankéři letos očekávají nárůst podílu nesplácených úvěrů z pěti procent na 5,5 procenta u domácností a z osmi na 8,5 procenta u firem.