Prodejci pojistek úvěrů budou muset mít maturitu a registraci

Státní maturita

Státní maturita Zdroj: Sedmicka/Marek Podhora

Pracovníkům v obchodech, kteří nabízejí při prodeji zboží na splátky možnost pojistit si schopnost splácet (takzvané bankopojištění), se blíží těžší časy. Podle návrhu novely zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích, který míří do druhého čtení, budou muset bezpodmínečně projít registračním školením u ČNB a mít alespoň maturitu, než zákazníkovi tuto dodatkovou službu nabídnou. Splátkovým firmám se to moc nezdá.

„Striktní požadavek na maturitu nezajistí kvalitu informací předávaných klientovi. Podle nás by byla nejlepší zárukou kvalifikace pracovníka prokázaná tím, že se podrobí zkoušce v oboru zprostředkování finančních služeb od certifikované instituce,“ tvrdí Barbora Minksová ze společnosti Cetelem.

Novela se podle předkladatelů snaží zvýšit ochranu spotřebitele před nefér praktikami prodejců pojištění. Zároveň však nastavuje některá pravidla příliš plošně, kvůli čemuž v určitých oblastech hrozí zvýšení nákladů na prodej pojištění a snížení schopnosti produkt nabízet. Upozornily na to Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA), Česká asociace pojišťoven (ČAP).

Ovlivní to zaměstnanost v regionech

Povinnost mít maturitu podle členů ČLFA bude mít zásadní dopad na zaměstnanost. Ukončené požadované vzdělání má totiž necelých osmdesát procent jejích zaměstnanců. Potíže by měl i šestnáct procent obchodních partnerů a třetina až polovina zaměstnanců těchto partnerů. „Taková povinnost se dotkne jak našich obchodních partnerů a jejich zaměstnanců, tak přímo zaměstnanců naší společnosti. Podle našich propočtů se může jednat až o jednu třetinu všech pracovníků,“ varovala mluvčí společnosti Home Credit Zuzana Bienvenu.

Asociace proto chtějí zavést výjimku z povinnosti mít maturitní zkoušku či vyšší vzdělání u osob, které nabízí uzavření onoho pojištění.

Háček je ale podle ČAP a ČLFA také v povinné registraci a školení těchto osob. Školení by prý zvýšilo náklady zaměstnavatele na tuto službu, která by se mu už nevyplácela. Snížilo by se spektrum zákaznických služeb. K oběma problematikám, tedy povinné certifikaci prodejců pojištění a povinnosti maturity prodejců pojištění, budou podle asociací podány pozměňovací návrhy k projednání do Rozpočtového výboru. Následně by měly postoupit do druhého čtení ve sněmovně.

Tomáš Síkora: Na garanční fond cestovních kanceláří si ještě dva roky počkáme