Raiffeisenbank klesl čistý zisk o 37 procent. Projevila se brzdící ekonomika

Raiffeisenbank (Profimedia.cz)

Raiffeisenbank (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Tuzemské Raiffeisenbank klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 37 procent na 557 milionů korun. Důvodem poklesu jsou především jednorázové výnosy z přecenění derivátů v loňském prvním čtvrtletí, informovala banka. Na vývoj zisku nepříznivě působily i nižší provozní výnosy, loňské nižší náklady na úvěrová rizika a růst nákladů.

„V prvním čtvrtletí se na českém bankovním trhu naplno projevil očekávaný pokles výnosů způsobený nižší poptávkou a menší ekonomickou aktivitou. Náš meziroční vývoj zisku navíc negativně ovlivňují mimořádné výnosy z loňského prvního čtvrtletí, kdy jsme přecenili cenné papíry a zároveň více rozpouštěli opravné položky,“ uvedl generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank Mario Drosc.

Tuzemským bankám a spořitelnám v prvním čtvrtletí meziročně klesl souhrnný čistý zisk téměř o desetinu na 14,4 miliardy korun. Zisk klesl všem velkým tuzemským bankám, což jsou finanční ústavy s aktivy nad 250 miliard korun. České spořitelně se snížil čistý zisk téměř o šest procent na 4,2 miliardy korun, o devět procent klesl Komerční bance, a to na 3,2 miliardy korun a UniCredit Bank o pětinu na 552 milionů korun. ČSOB se koncem března snížil čistý zisk o 19 procent na 3,2 miliardy korun.

Čisté úrokové výnosy Raiffeisenbank meziročně klesly o 10,1 procenta na 1,49 miliardy korun, čisté příjmy z poplatků se zvýšily o 4,3 procenta na 562 milionů korun. Za růstem příjmů z poplatků je především nárůst úvěrové aktivity ve firemním sektoru a vyšší příjmy z operací s cizími měnami. Příjmy z poplatků fyzických osob zůstaly na úrovni předchozího roku. Ostatní výnosy banky, které zahrnují zisky z operací na finančních trzích, meziročně klesly o 31 procent na 206 milionů korun.

Objem poskytnutých úvěrů se meziročně snížil o 2,7 procenta na 153,5 miliardy korun. Nicméně objem klientských úvěrů se zvýšil o 3,4 miliardy korun. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek vzrostly meziročně o 21,5 procenta na 184 milionů korun.

Provozní náklady meziročně narostly o 12,3 procenta na 1,361 miliardy korun. Zvýšení je dáno především vyššími marketingovými náklady na začátku roku a vyššími náklady na IT související s modernizací bankovních systémů. Banka nepředpokládá, že celkové provozní náklady v roce 2013 překročí úroveň minulého roku.