Raiffeisenbank prodává Zuno Bank a převezme část Citibank

Pražské sídlo Raiffeisenbank

Pražské sídlo Raiffeisenbank Zdroj: Euro Tomas Novak

Tuzemská Raiffeisenbank převezme část Citibank poskytující v Česku služby fyzickým osobám, a to včetně čtyř set jejích zaměstnanců. Současně její mateřská Raiffeisen Bank International prodává online banku Zuno, která na českém trhu působí od roku 2011. Proces prodeje zatím nebyl uzavřen, řekl mluvčí Zuno Vladimír Michna.

Dokončení transakce Raiffeisenbank a Citibank podléhá schválení regulátora a očekává se během prvního čtvrtletí roku 2016. Transakce se týká také segmentu kreditních karet, poboček a bankomatů. Cenu ani další detaily dohody obě firmy nesdělily.

Raiffeisen Bank International prodává banku Zuno společnosti ABH Holding se sídlem v Lucembursku, holding patří pod Alfa Group. Podle informací Lidových novin transakci už schválily obě strany. Alfa Group ovládají miliardáři Michail Fridman a German Chan. Fridman patří podle Lidových novin k nejbohatším ruským oligarchům. Pod ABH Holding patří například síť Alfa Bank v Nizozemsku, Rusku, na Ukrajině, v Kazachstánu a na Kypru.

Prodej se uskutečnil na základě dlouhodobé strategie Citi snížit aktiva v Citi Holdings a už dříve oznámené strategie, která má směřovat k urychlení transformace segmentu osobního bankovnictví. Tento segment bude nově zahrnovat 24 zemí, kde má GCB nejvýraznější zastoupení a největší růstový potenciál.

Citibank se bude v Česku podle mluvčí Evy Chaloupkové soustředit na bankovní služby pro české firemní, institucionální a komerční klienty a také rozšiřovat spolupráci s nadnárodními klienty a globálními investory.

Klienti by neměli nic poznat

Banka Zuno zůstane podle Michny samostatná plně regulovaná banka se sídlem ve Vídni. „Možná změna vlastnictví nebude mít žádný dopad na klienty v Česku a na Slovensku a jejich vklady jsou i nadále chráněné podle rakouského zákona o ochraně vkladů. Pro zákazníky se nic nezmění,“ uvedl. Potenciální změna vlastnictví podle něj podléhá schválení finančních autorit.

Raiffeisenbank působí v ČR od roku 1993. Je pátou největší tuzemskou bankou s aktivy převyšujícími 200 miliard korun. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG.

Citibank působí v tuzemsku jako pobočka Citibank Europe, která je registrovaná v Irsku a vlastní bankovní licenci pro celou Evropskou unii. Citi, globální společnost poskytující finanční služby, spravuje přibližně 200 milionů klientských účtů a podniká ve více než 160 zemích.

Zuno je stále start-up

Zuno je stále takzvanou start-up společností, s centralizovaným nízkonákladovým modelem. Banka má 250 tisíc zákazníků, 20,3 miliardy korun v depozitech, objem úvěrů 1,9 miliardy korun a dvě stovky zaměstnanců.

Online banka Zuno zahájila svou činnost v roce 2010 na Slovensku, po kterém následovala v polovině roku 2011 ČR. Patří mezi vůbec první online banky působící ve střední a východní Evropě a nemá klasické pobočky. Hospodářské noviny začátkem letošního roku napsaly, že Zuno se potýká s ročními ztrátami v řádu desítek milionů korun.

Banka Zuno působí v Česku od léta 2011, bojuje ale se ztrátami
- Banka, která od svého vzniku patřila do rakouské skupiny Raiffeisen Bank International, začala fungovat nejprve na Slovensku, a to v prosinci 2010. Do České republiky rozšířila své služby v červenci 2011, čtyři roky po polské mBank, nabízející převážně internetové bankovnictví se zajímavým úrokem z vkladů a bezplatným vedením účtu.
- Zuno od počátku lákala klienty kromě účtu vedeného zdarma na výhodné úročení vkladů. Vyššího zhodnocení peněz dosáhla banka i tím, že úroky připisovala denně. Pokud měl majitel účtu uspořeno méně než 127 500 korun, neplatil žádné daně z úroků. Jeden člověk mohl mít k jednomu běžnému účtu až deset spořicích.
- Výhodné úroky i nabídka služeb zdarma přitáhly bance desítky tisíc klientů, ve stejné době ale přišly s podobně koncipovanými službami další finanční ústavy. Šlo například Equa Bank, jež vznikla v červnu 2011 z Banco Popolare, nebo Air Bank ze skupiny PPF, která se otevřela v listopadu 2011. Zuno tak v letošním prvním pololetí měla dle Hospodářských novin asi 269 tisíc zákazníků, méně než mBank (542 tisíc), banka Fio (510 tisíc) a Air Bank (366 tisíc).
- Bance se sice podařilo na výhodné úročení přitáhnout velké množství střadatelů, kteří u ní mají uloženo zhruba 20 miliard korun, objem úvěrů v letošním prvním pololetí ale činil jen 1,6 miliardy korun. Zuno zatím celoročně generovala jen ztráty, loni to bylo 215 milionů korun.