Rubl zpevňuje. Za dolar platí Rusové stejně jako před vpádem na Ukrajinu

Sídlo ruské centrální banky

Sídlo ruské centrální banky Zdroj: Reuters

Kurz ruské měny se tento týden navzdory sankcím a zmražení významné části devizových rezerv, jejichž celková hodnota činí přes 600 miliard dolarů, vrátil na předválečnou úroveň. A to i přesto, že opatření přijatá Evropskou unií, Spojenými státy a některými dalšími zeměmi v reakci na zahájení války na Ukrajině by letos měla vést k propadu ruské ekonomiky.

Zatímco na začátku března se na mezibankovním trhu obchodoval dolar i za více než 150 rublů, v závěru tohoto týdne americká měna zlevnila na 83 rublů. V týdnech před invazí, která začala 24. února, se kurz pohyboval v rozmezí 70 až 80 rublů.

„Je to dáno regulacemi, které zavedl ruský režim, kdy například firmy musejí směňovat osmdesát procent příjmů v zahraničních měnách na rubly,“ vysvětluje hlavní ekonom brokerského domu BH Securities Štěpán Křeček.

Jak naznačuje odpověď, důvody zpevnění rublu jsou z velké části umělé. Až do začátku války byl rubl volně směnitelnou měnou, takže se jeho kurz odvíjel od poptávky a nabídky na volném mezibankovním trhu. Od konce února je však fungování ruského finančního systému svázáno řadou opatření. Pohyb kapitálu v Rusku a také z něj a do něj není oproti minulosti volný.

Video placeholde
SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko • Videohub

Na ochranu rublu přijaly ruské úřady různá opatření. Omezené jsou například převody zahraničních měn do zahraničí. Důležité bylo, že centrální banka 28. února zvýšila klíčovou úrokovou míru z 9,5 procenta na 20 procent. Vysoké úročení motivuje alespoň část hráčů na finančním trhu k držení rublů. Poptávku po zahraničních měnách omezuje také dvanáctiprocentní poplatek při jejich nákupu. V jednu chvíli činil dokonce třicet procent.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!