Ruské banky čekají horší časy

Banka Rossija

Banka Rossija Zdroj: CTK/AP

Nová vlna sankcí vůči Moskvě má podstatně ztížit život ruským bankám navázaným na Kreml. Ústavům alespoň z poloviny ovládaným vládou se takřka uzavře přístup na mezinárodní kapitálové trhy. Počínaje srpnem si tak na západ od ruských hranic bankéři nepůjčí na déle než tři měsíce ani dolar a neudají zde jedinou svou akcii. Američtí úředníci předpokládají, že sankce zasáhnou takřka třetinu ruského finančního sektoru.

Kapitálovou stopku tak dostaly hned čtyři z deseti největších ruských bank, které přitom budou muset letos vrátit miliardy dluhů nabraných v zahraničí. „Sberbank, VTB, VEB a Gazprombank letos potřebují dohromady refinancovat kolem deseti miliard dolarů, což budou jen těžko pokrývat z domácích zdrojů,“ uvádí Martin Lobotka z Consequ. Ruské banky jsou na západním kapitálu tradičně silně závislé. Celou polovinu svých loňských dluhových potřeb realizovaly polostátní moskevské banky vydáním eurobondů.

vývoz dovoz Ruskovývoz dovoz Rusko | E15

S plnou náručí nově natištěných peněz je připravena finanční sektor dotovat Ruská centrální banka. „Jsme připraveni podpořit dotčené banky a chránit zájmy klientů, vkladatelů i věřitelů,“ informuje banka na svém oficiálním webu. Už počátkem léta nabídla centrální banka finančním institucím úvěrové linky v celkovém objemu dvou bilionů rublů, aby předešla nedostatku peněz v systému.

Drahý kapitál i mají i "doma"

Kapitál se ruským bankám zdražuje i na domácí půdě. Ruská centrální banka letos zvedla klíčovou sazbu už třikrát, naposledy pak v pátek na osm procent. Sílící problémy na Západě i doma velí bankéřům i firmám přeorientovat své finanční potřeby na Východ. „Ruské firmy přišly do Číny s prosíkem už v roce 2009, kdy zamrzly evropské úvěrové trhy,“ uvádí analytik Bobo Lo z asijského think tanku Chatham House s tím, že už nyní je Rusko závislé na čínských penězích nejvíce od dob studené války.

Doslova na poslední chvíli stihly nabrat na Západě kapitál ruské Sberbank a Gazprombank. Koncem června využily obě banky relativního klidu na trzích a prodaly investorům svůj dluh za miliardy. Bankám se podařilo udat bondy za dvě miliardy eur s ročním úrokem jen lehce převyšujícím tři procenta. Investoři momentálně pláčou nad výdělkem, nová vlna geopolitického napětí poslala hodnotu jejich investice bezmála o deset procent dolů.

Finanční trhy zareagovaly na sankce smíšeně. Akcie největší ruské retailové banky Sberbank posílily takřka o procento, banka VTB naopak více než procento ztratila, ruský akciový index Micex pak uzavřel poblíž nuly. Slabší důvěra v Moskvu se naopak odrazila růstem výnosů dlouhodobých vládních dluhopisů nad devět procent.

Do EU míří přes 50 procent ruského exportu
Obchod mezi EU a Ruskem je dlouhodobě poznamenán deficitem na straně EU, který v roce 2013 dosáhl úrovně 86,7 miliardy eur (2,4 bilionu korun) oproti 91,7 miliardám eur v roce 2012. V roce 2002 činil 30,7 miliardy eur. Růst deficitu souvisí s růstem vzájemné obchodní výměny, která se za posledních pět let přibližně zdvojnásobila. V roce 2013 vyvezla EU do Ruska zboží za 120 miliard eur a dovezla z Ruska zboží za 206 miliard eur, což jsou podobné hodnoty jako v roce 2012.
Rusko je podle lednové zprávy Eurostatu pro Evropskou unii třetí nejdůležitější obchodní partner po USA a Číně. Směřuje do něj sedm procent celkového objemu unijního exportu zboží a Rusko zároveň představuje 12 procent celého importu do EU.
Pro Rusko je EU největším obchodním partnerem, přičemž do EU míří podle specializovaného střediska pro mezinárodní obchod (ITC), které spadá pod WTO a UNCTAD, přes 50 procent ruského exportu. Z jednotlivých zemí Rusko loni vyvezlo nejvíce do Nizozemska, Číny, Německa a Itálie, dováželo hlavně z Číny a Německa.
Na vývozu EU do Ruska mají největší podíl stroje a dopravní prostředky (50 procent) a chemické výrobky (17 procent). Dovoz z Ruska byl vždy vyšší, především kvůli energiím a energetickým surovinám, které tvořily asi 80 procent importu.
Rusko je tak pro EU nejdůležitějším dodavatelem v energetice. Podle Evropské plynárenské asociace Eurogas zůstává největším zdrojem plynu pro zákazníky evropské osmadvacítky těžba v EU, která tvoří 33 procent z celkových dodávek. Mezi hlavní vnější zdroje patřily loni kromě Ruska s 27 procenty Norsko s 23 procenty a Alžírsko s osmi procenty. Zhruba polovina dodávek ruského plynu do Evropy prochází přes Ukrajinu.
EU je také největším investorem v Rusku, až tři čtvrtiny přímých zahraničních investic pocházejí ze zemí unie.