Sazka se připojí k žalobám na zrušení prodeje svého majetku

Sazka

Sazka

Společnost Sazka se ještě do Vánoc připojí k žalobám, které na zrušení prodeje majetku této loterijní firmy před časem podala Česká spořitelna a společnost Penta. Dnes to řekl nový předseda představenstva Sazky Karel Bouček, podle kterého vedení Sazky zároveň hodlá u soudu napadnout prohlášení konkurzu a prosadit reorganizaci loterijní firmy. Podle šéfů Sazky byl totiž prodej skupinám PPF a KKCG zmanipulovaný a pro akcionáře Sazky nevýhodný.

„Jsme přesvědčeni, že pokud se ke stávajícím žalobám připojí i akcionáři Sazky, kteří v konkurzu přišli o celý svůj majetek, výrazně stoupne šance na dosažení obratu v celé kauze. Naším cílem je zrušit prodej Sazky a dosáhnout navrácení alespoň části podniku do rukou původních vlastníků, sportovních svazů,“ uvedl Bouček. Nové vedení Sazky také plánuje napadnout rozhodnutí o prohlášení konkurzu na majetek Sazky, které podle Boučka bylo zmatečné. „Cílem je dostat se zpět do stavu, než bylo rozhodnuto o konkurzu Sazky a prosadit restrukturalizaci společnosti jakožto vhodnější variantu,“ dodal Bouček.

Cílem připravovaných právních kroků je podle Boučka prokázat, že rozhodnutí o konkurzu Sazky a následném prodeji podniku bylo zmanipulováno největšími věřiteli, a to skupinami PPF a KKCG. Bouček tvrdí, že toto rozhodnutí bylo také v rozporu s insolvenčním zákonem a bylo netransparentní. Právním zástupcem společnosti Sazka je advokátní kancelář Dunovská a partneři.

Mluvčí společnosti KKCG Dan Plovajko sdělil, že se firma avizovaných kroků představenstva Sazky neobává. „Rozhodnutí o konkurzu, stejně tak i prodej aktiv společnosti Sazka proběhl zcela v souladu se zákony České republiky, o čemž opakovaně již rozhodly soudy, stejně tak i Vrchní státní zastupitelství. Podávání žalob ze strany neúspěšných uchazečů nebo ČSTV se dalo očekávat, na situaci to ale nic nezmění. Tato kapitola je pro nás již uzavřená,“ uvedl Plovajko.

Loterijní byznys Sazky odkoupily skupiny PPF a KKCG, které patří mezi největší věřitele zkrachovalé společnosti. Ve výběrovém řízení jej získaly za 3,81 miliardy korun.

Jan Vavřina z advokátní kanceláře Dunovská a partneři tvrdí, že reorganizace Sazky by byla výrazně efektivnější než konkurz. „Dle znaleckých posudků a našich podkladů by tento způsob řešení úpadku (reorganizace) přinesl nejméně 13 miliard korun, což je výrazně více, než je způsob likvidační, tedy konkurz,“ řeko dnes novinářům Vavřina. Částka 13 miliard korun podle předsedy Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Pavla Kořana vyplývá z posudku, který si Sazka nechala vypracovat u společnosti Bohemia Experts.

Reorganizace by podle Vavřiny navíc zajistila sportovním svazům i v budoucnu financování jejich aktivit. „V reorganizaci by mohla aspoň část akcií zůstat sportovním svazům a po splnění reorganizačního plánu by Sazka fungovala dál jako normální podnikatelský subjekt s tím, že zisk generovaný podnikáním by byl poté rozdělován mezi akcionáře,“ podotkl.

Nové pětičlenné představenstvo Sazky minulý týden zvolila mimořádná valná hromada loterijní společnosti. Podle místopředsedy představenstva Sazky Zdeňka Ertla ale byla valná hromada svolána neoprávněně a nekonala se podle stanov společnosti. Valnou hromadu svolal ČSTV, který je největším akcionářem Sazky. Ostatní akcionáři Sazky podle Ertla podají žalobu na neplatnost této valné hromady a někteří minoritní akcionáři ještě zvažují, zda se k žalobě přidají. Kořan dnes novinářům řekl, že mimořádná valná hromada byla svolána v souladu s obchodním zákoníkem i stanovami Sazky.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Tím největším je ČSTV.