Staré evropské klany hledají nový domov v Asii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Psal se rok 1470, když zámožná rodina Spinolů z Janova zaměstnávala v Barceloně obchodního agenta, jistého Kryštofa Kolumba. Mladý námořník kupecké rodině dohlížel na zásilky a později objevil Nový svět. Dnes tento prastarý italský klan, stejně jako další evropští boháči, přesouvá své majetky do Singapuru přezdívanému „asijské Švýcarsko“.

Bohaté evropské a americké rodiny si své pohádkové bohatství ukládaly na Východ odjakživa, ale teprve nedávno tam začaly ve velkém otevírat vlastní firmy, jejichž smyslem je správa a rozmnožování rodinného majetku. „Asie je místem, kde investujeme velmi silně. Posledních patnáct let je více než polovina našeho majetku v Asii. A my máme pocit, že mu musíme být nablízko,“ uvedl Federico Spinola, potomek slavné italské rodiny.

Podle společnosti Campden Wealth, která radí boháčům s financemi, od krizového roku 2008 přesunulo sídlo své firmy do Singapuru deset evropských rodin. Firmy přinesly majetek v hodnotě pět až deset miliard dolarů. Singapur má jednoduché zákony – založit firmu je snadné a daně jsou nízké. Městský stát je bezpečný a čistý, koncentrace luxusních restaurací, kasin, golfových hřišť a marin je vysoká. To vše z něj dělá ideální prostředí pro boháče.

„Rodiny jdou tam, kde se věci dějí,“ říká Munish Dhall z UBS. Švýcarská banka UBS pro rodiny založila tým, který se v Asii stará o tucet klientů s majetkem od 200 milionů dolarů. Bohatým rodinám se dvoří i další velké banky jako Credit Suisse nebo singapurská DBS.

Spinolovi, mezi jejichž předky patřili středověcí křižáci nebo kardinálové Svaté říše římské, jsou mezi těmito rodinami. Své věci si ale dělají po svém. Místo aby nechali majetek v regionu spravovat svou janovskou firmou Parly Company, vloni si v Singapuru otevřeli novou kancelář. Parly Singapore je zatím v plenkách – pro masivní investice sbírá potřebné licence. Plán zní: najmout investiční manažery z vrcholných bank, kteří nebudou placeni procentem z investic, ale budou pobírat paušální poradenskou mzdu.

„Jsme rodinná firma a rodina není zapojena do obchodu. Jsme v podstatě akcionáři,“ říká Spinola, který spolu s dalšími příbuznými sedí v předsednictvu firmy a trvalé bydliště má v Singapuru.

Spinolovi se kvůli snížení nákladů spojili s dalšími dvěma rodinami, jejichž jména ale odmítají prozradit. Má to být známý anglický a švýcarský rod. Velikost asijské investice Spinola neprozradil, ale naznačil: „Rodinné firmě s takovouto strategií se věc vyplatí, jen když jde o více než půl miliardy.“

Podle Campden Wealth mají rodinné firmy po celém světě kolem 2500 kanceláří, z toho v Asii 150 až 200. Jejich počet ale rychle roste. Výše majetku těchto rodin se pohybuje mezi padesáti miliony a jednou miliardou dolarů. Jeho návratnost vloni činila zhruba 9,1 procenta.