Státy začaly využívat nízké úrokové sazby, dlouhodobé investice jsou hitem

Dluhopisy vydal i brazilský Petrobras

Dluhopisy vydal i brazilský Petrobras Zdroj: Petrobras

Výjimečně nízké úroky na mezinárodních kapitálových trzích v kombinaci se zájmem o investiční produkty přiměly vlády a mezinárodní firmy k vydání dlouhodobých dluhopisů. Obligací se splatností 30 let a více let se za prvních sedm měsíců roku vydalo za 253 miliard dolarů. Loni to podle společnosti Dealogic bylo 188 miliard. To představuje meziroční nárůst o více než třetinu.

Popularita dlouhodobých bondů mezi investory podle analytiků naznačuje, že investoři věří, že ekonomický růst zůstane slabý navzdory skutečnosti, že centrální banky – včetně americké a britské – se chystají ke zvyšování úrokových sazeb s argumentem, že jejich ekonomiky už zažívají silný růst.

Mezinárodní měnový fond ale sdílí názor spíše s negativními investory. Minulý měsíc totiž snížil výhled růst světové ekonomiky pro letošní rok z 3,5 na 3,3 procenta. Udělal to navzdory prohlášení, že motory růstu – nižší ceny energií a zlepšující se situace na trhu práce – zůstávají i nadále.

„Dlužníci vydávají dlouhodobé dluhopisy, protože úroky jsou nyní velmi nízké a úroky jsou nízké proto, že trh do nich již zacenil očekávané dlouhé období pomalého růstu,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Alberto Gallo, makroekonomický šéf pro Evropu v bance RBS. „Podívejte se na firmy. Kdyby si myslely, že ekonomický výhled je pozitivní, tak si levně půjčí a tyto peníze investují. To se ale neděje. Místo toho si za levně půjčené peníze kupují zpět své vlastní akcie.“

Dlouhé obligace vydávají i takové vlády a firmy, o nichž by dříve nikdo ani neuvažoval. Mexiko se letos stalo první zemí, jež vydala stoletý eurový dluhopis na 4,2 procenta. Petrobras – brazilská státní ropná firma sužovaná skandály – v červnu vydala stoleté dolarové dluhopisy za 2,5 miliardy.