Studenti si v pobočkách bank připlácejí

student

student Zdroj: profimedia.cz

Banky si za vedení studentských kont už nějakou dobu nic neúčtují. Odchozí platba pak stojí nejčastěji dvě koruny či šest korun, výjimkou je ČSOB, u které jsou dokonce bezplatné. Výběry z „vlastních“ bankomatů jsou u všech bank v podstatě také zdarma, obdobně na tom jsou vklady v pobočce nebo prostřednictvím vkladových bankomatů.

Podle bank je student tvor mladý, orientovaný na nové technologie a internet, a tomu tedy odpovídá nulové či velmi nízké ocenění moderních bankovních služeb. Pokud však ztratí kartu nebo z nějakého důvodu chce vybrat z účtu v pobočce, bude jej tato „klasická“ metoda stát 35 až 65 korun.

Žádné přimhuřování oka, operace u přepážek jsou prostě podle tvrzení bank stále nákladnější.

Student je také tvor závislý na finanční pomoci, kterou mu poskytují jak rodiče, tak třeba i prarodiče. Elektronicky to samozřejmě není problém, za veškeré příchozí platby se neplatí. Nicméně chce-li prarodič svého vnuka či vnučku potěšit vkladem hotovosti na jeho účet, musí se řádně plácnout přes kapsu. Tato situace je totiž takzvaným vkladem v pobočce realizovaným třetí osobou a stojí 65 až 75 korun. Jediná GE Money Bank tyto operace nezpoplatňuje, u Ery Poštovní spořitelny vyjde jen na dvanáct korun.

Vybrané poplatky u studentských účtůVybrané poplatky u studentských účtů | E15

Opět totiž podle bank jde o nákladnou operaci. Studenti prý navíc statisticky využívají spíše moderní formy bankovních operací, jako je internetbanking nebo bankovnictví v mobilu než vkládání hotovosti u přepážky. Proto jim banky vycházejí vstříc v jiných službách.

Vyššími poplatky za transakce u přepážek poboček se banky již delší dobu snaží zákazníky motivovat, aby co nejvíce využívali bezhotovostní platby, které jsou podle nich mnohem pohodlnější, protože platbu lze běžně provést z domova. Kromě toho bankovní dům ušetří náklady na práci zaměstnanců své pobočky, manipulaci s hotovými penězi a také na zajištění jejich bezpečnosti.

Spořicí účty pro začátečníky: Jak vybrat ten pravý?

KB a ČSOB lanaří studenty na bonus 500 Kč a další výhody

Komerční banka na lovu studentů