UniCredit chce v Česku posilovat

UniCredit Bank

UniCredit Bank Zdroj: profimedia.cz

Zatímco rakouské banky nyní kvůli nařízení regulátora omezují úvěrový byznys ve středo- a východoevropském regionu, UniCredit (který má pro střední Evropu rakouský domicil) chce v Česku nadále expandovat. Šéf středo- a východoevropské divize UniCredit Gianni Franco Pappa včera tento postoj banky zopakoval.

„Soustředíme se na vysoce atraktivní země, kde má UniCredit silnou pozici a dobře skóruje v měřítku risku a návratnosti,“ uvedl Pappa. Mezi takové země patří kromě Česka také Rusko, Polsko a Turecko. Česko je pro banky atraktivní hlavně převahou vkladů nad úvěry, tento poměr má jednoznačně nejnižší v regionu. Úvěry na portfoliu dosahují 74 procent, pro srovnání třeba Ukrajina má 170 procent. České banky tak nejsou závislé na získávání financování z trhu.

UniCredit je z hlediska aktiv jedničkou na bankovním trhu ve střední a východní Evropě s aktivy 126 miliard eur a s přítomností ve dvacítce zemí bývalého východního bloku.

Pappa přiznal, že ostatní trhy bude muset UniCredit stabilizovat, portfolia v problematických zemích bude naopak zmenšovat. Konkrétně ve kterých ale neuvedl. UniCredit nicméně vytipoval země, jež jsou nejvíce vystaveny riziku takzvaného deleveregingu, tedy zmenšení objemu úvěrů v ekonomice. Jsou to hlavně Bulharsko, Chorvatsko, Rumunsko a Srbsko.

Poměr úvěrů ke vkladům ve střední a východní Evropě*Poměr úvěrů ke vkladům ve střední a východní Evropě* | UniCredit

Snížení objemu úvěrů v ekonomice považují bankéři za největší hrozbu pro letošní rok. Rakušané si stěžují, že nová bankovní regulace, která stanovuje pro evropské banky do poloviny příštího roku povinnost sehnat 115 miliard eur nového kapitálu, poškodí i východoevropské země závislé na financování od mateřských bank.

Guvernér rakouské centrální banky Ewald Nowotny uvedl, že nové regulatorní požadavky Evropského bankovního úřadu považuje vzhledem k situaci na trhu za „ne úplně šťastné“.

Přesto rakouský regulátor nařídil svým bankám omezovat úvěrování tam, kde úvěry převýší vklady o deset procent. Proto také nedávno začala přísně selektovat nové úvěry například česká pobočka Raiffeisenbank. Podle Nowotneho by to do budoucna mělo zamezit vzniku úvěrových bublin při boomu a zabránit „credit crunchi“ při krizi. Podle kritiků je ovšem právě tento krok Rakouska tím, co krizi v regionu může prohloubit.