V počtu bankrotů si Česko drží jedno z předních míst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ve střední a východní Evropě stoupl loni počet bankrotujících firem. Nejvíce podniků v platební neschopnosti připadalo na Bulharsko, Slovinsko, Česko a Maďarsko. Zjistil to německý ústav Creditreform, který se zabývá úvěry a střední Evropu dlouhodobě monitoruje.

Počet insolvencí se více než zdvojnásobil v Bulharsku, o 32 procent stoupl ve Slovinsku, o 21 procent vzrostl i v Česku a o 16 procent více firem vyhledalo ochranu před věřiteli v Maďarsku. „Prostředí v těchto zemích bylo pod silným vlivem dluhové krize a jejích následků v západní Evropě,“ píše se ve studii, která zkoumá jedenáct zemí včetně Polska, Slovenska, pobaltských států a balkánských zemí. „Celkově je situace velmi napjatá kvůli problému s úvěry,“ shrnuje Creditreform.

Nevyřešená krize v eurozóně nakazila státy na Východě, které Západ potřebují jako zdroj kapitálu a odbytiště pro své výrobky. Západoevropští věřitelé, kteří kontrolují asi tři čtvrtiny bank ve střední a východní Evropě, jsou další hrozbou, protože sami čelí tlaku regulátorů a musí se rekapitalizovat. Bankroty nejvíce postihovaly majitele restaurací a hoteliéry (37 procent), píše se ve studii. Na druhém místě byly firmy podnikající v sektoru služeb (28). Velký počet insolvencí hlásí i zpracovatelský průmysl (19 procent) a stavebnictví (16 procent). Lépe než v předchozím roce se dařilo firmám v Pobaltí. V Lotyšsku klesl počet bankrotů o 67 procent, v Estonsku o 49 procent. V Rusku, které Creditreform monitoruje zvlášť, klesl počet insolvencí o pětinu.

Insolvence ve střední a východní EvropěInsolvence ve střední a východní Evropě | Creditreform