Z penzijních fondů klientům nejvíce vydělal Allianz

Polovina lidí si nemůže dovolit spořit na důchod

Polovina lidí si nemůže dovolit spořit na důchod Zdroj: ctk

Většina penzijních fondů svým klientům „zhodnotí“ úspory pod úrovní inflace. Pokračuje tak negativní trend z předešlých let. Nejlépe si loni vedl penzijní fond Allianz. Naopak velkým zklamáním je zhodnocení penzijního fondu Generali.

Češi mají o penzijní připojištění stále velký zájem. Nic na tom nemění ani fakt, že jim penzijní fondy v posledních letech nabízejí velmi slabé zhodnocení. Loni například míru inflace překonal pouze jediný z nich. Vyplývá to z výsledků hospodaření penzijních fondů za rok 2011, které v minulém týdnu zveřejnila Asociace penzijních fondů ČR. Překvapivě k tomu došlo ještě před 28. únorem, do kdy můžou klienti penzijních fondů přejít ke konkurenci. Po tomto datu se pro ně systém uzavře a změna fondu při zachování stávajících podmínek už nebude možná. To je přitom jen jedna z mnoha změn, která čeká český penzijní systém.

Z čísel za loňský rok je patrné, že spoření na důchod v podobě penzijního připojištění je pro Čechy i nadále velmi atraktivní. Dohromady si v něm ukládá peníze 4 599 209 klientů, což je o necelé čtyři tisíce víc než konci roku 2010. Podle zástupců Asociace penzijních fondů tak penzijní připojištění využívá přes 70 procent ekonomicky aktivních obyvatel České republiky. „Tyto statistiky potvrzují stabilitu systému a odpovědnost občanů ČR za finanční prostředky pro svůj důchodový věk,“ říká Jiří Rusnok, prezident Asociace penzijních fondů ČR. Ten samý Jiří Rusnok, který figuruje v Národní ekonomické radě vlády (NERV), jež poslední roky neustále opakuje, že si Češi spoří na stáří příliš málo a bezhlavě spoléhají na státní důchod.

Rok 2011

Na konci roku 2011 bylo na účtech klientů v jednotlivých penzijních fondech dohromady přes 232 miliard korun, zhruba o 16 miliard víc než o rok dřív. Z hlediska zisků penzijních fondů jsou poslední dva roky hodně podobné. V loňském roce zisk fondů činil 4,55 miliardy korun, zatímco v roce 2010 fondy vydělaly 4,58 miliardy.

Mnohem zajímavější je ale pohled na to, jak si v roce 2011 vedly jednotlivé fondy. V posledních letech svým klientům pravidelně nabízejí jen velmi nízké zhodnocení, které sotva (pokud vůbec) překonává inflaci. Právě procentuální zhodnocení vkladů je přirozeně jednou z věcí, které veřejnost u fondů sleduje ze všeho nejvíc. A stejně přirozené je, že výrazně ovlivňuje nárůst či úbytek aktivních účastníků jednotlivých fondů.

Penzijní fondy podle počtu účastníků:Penzijní fondy podle počtu účastníkůPenzijní fondy podle počtu účastníků | penize.czZdroj: penize.cz

Například penzijní fond Allianz, který již řadu let připisuje nejvyšší zhodnocení na trhu, loni získal 48 tisíc nových klientů. Dařilo se také penzijnímu fondu České spořitelny, jemuž přibylo 20 tisíc klientů. Papírově měl nejvyšší nárůst klientů penzijní fond ČSOB Stabilita, šlo však o důsledek jeho sloučení s fondem ČSOB Progres, druhým z fondů skupiny ČSOB. Čísla za oba penzijní fondy dohromady však ukazují, že skupina v roce 2011 přišla o 19 tisíc klientů. Ještě hůř na tom byly penzijní fondy ING (ztráta 21 tisíc klientů) a AXA (úbytek 27 tisíc klientů), které na tom s dlouhodobými výnosy nejsou zrovna nejlépe.

Penzijní fondy podle počtu účastníků:Minimální a maximální možné zhodnocení penzijních fondů v roce 2011Minimální a maximální možné zhodnocení penzijních fondů v roce 2011 | Produktove listyZdroj: Produktové listy

Penzijní fondy sice ještě nezveřejnily, jaké výnosy svým klientům za loňský rok připíšou, z hospodářských výsledků ale už můžeme vyvodit poměrně přesné odhady. Pokud penzijní fondy nerozdělí mezi své klienty víc než povinných 85 procent zisků. Vítězem loňského roku je penzijní fond Allianz, ten by účastníkům připsal zhodnocení 2,7 procenta. Smutné je, že tento fond bude s největší pravděpodobností jediný, který překoná inflaci, jež činila 2,4 procenta. Mezi nejlepší fondy z pohledu zhodnocení v roce 2011 dále patřily Penzijní fond České spořitelny (s očekávaným výnosem 2 procenta), penzijní fondy ING a Komerční banky (oba 1,9 procenta). Výnos dalších čtyř fondů v pořadí se bude pohybovat v rozmezí od 1,4 do 1,7 procenta.

Totálním propadákem byl v roce 2011 penzijní fond Generali, který klientům připíše jen 0,3 procenta. Neúspěch fondu Generali je pro odborníky velkým překvapením. Dosud se totiž nejmenší fond na trhu prezentoval velmi slušnými výsledky a svým zhodnocením jako jeden z mála šlapal na paty i jinak suverénnímu PF Allianz. Nabízí se otázka, zda se nedojde ke spojení tohoto fondu s fondem příbuzným, jak to udělala se svými fondy skupina ČSOB: „Lze se zatím pouze domnívat, že část zisku byla použita na umoření nákladů příštích období. Je ale s podivem, proč skupina Generali–PPF riskuje negativní PR a proč stejně jako ČSOB nespojila oba fondy ještě před koncem roku,“ hodnotí David Vondrák, vedoucí serveru Produktovelisty.cz. Oním druhým fondem skupiny Generali-PPF je Penzijní fond České pojišťovny, největší z českých penzijních fondů.