Firmy využívají krizi jako záminku ke škrtům, říká investor Marek Moravec z Nation 1

"Svět investování do startupů je trochu odolnější vůči makro vlivům," říká investor Marek Moravec z fondu Nation1.

"Svět investování do startupů je trochu odolnější vůči makro vlivům," říká investor Marek Moravec z fondu Nation1. Zdroj: E15 Dominik Kučera

Investor Marek Moravec z fondu Nation1.
Investor Marek Moravec z fondu Nation1.
Investor Marek Moravec z fondu Nation1.
4
Fotogalerie

Studoval v Londýně a Oxfordu, nyní se snaží najít ve střední Evropě nadějné firmy v rané fázi vývoje, které mají potenciál urvat si velkou část trhu. Marek Moravec už téměř čtyři roky prostřednictvím investiční společnosti Nation 1 investuje do českých a slovenských startupů, které je pro něj jednodušší si ověřit a zjistit si reference na zakladatele. To by u firmy z Kazachstánu bylo obtížné, vysvětluje investor v rozhovoru pro E15. 

Když jste otevírali fond, tak jste říkali, že budete mít k dispozici 20 milionů eur, později to mělo vzrůst až na 35 milionů eur. Zároveň investujete částky v rozmezí mezi 500 tisíci eur až 1,5 milionu eur, takže byste měli být už ve druhé polovině. Otevřete druhý fond? 

Je to tak, už jsme ve druhé polovině, máme zainvestováno zhruba 17 milionů eur. Ke konci letošního roku plánujeme otevřít nový fond, velikost bude zřejmě podobná. 

Je běžné, že každý další fond je větší než ten předchozí. Měli jste podobné ambice předtím, než se ekonomika vydala směrem k recesi? 

Navazující fond chceme mít zaměřený opět na investice v rané fázi a zůstat v našem regionu. Proto rozpočet nechceme navyšovat. Je to o kombinaci prostředí, velikosti investičních kol a typu investovaných firem. U menších fondů je snazší jejich znásobení. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!