Inflace je nejvyšší od loňského října, přispělo zdražení benzinu i brambor

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Spotřebitelské ceny v květnu zrychlily meziroční růst na 0,7 procenta, což bylo nejvíce od loňského října. Proti dubnu ceny stouply o 0,3 procenta, přispělo k tomu pokračující zdražování pohonných hmot, dražší brambory, ale také vyšší ceny lázeňských pobytů. Vyplývá to z dnešních informací Českého statistického úřadu. Analytici počítali s meziročním růstem cen o 0,6 procenta.

„Nová inflační čísla překonala prognózu centrální banky a de facto by jí měla udělat radost. Předpokládáme proto, že se na trhu už neobjeví spekulace o další možné 'devalvaci' či příběhy o záporných úrokových sazbách. Ostatně inflační vlnku zažívá i eurozóna, kde se inflace bez energií šplhá k jednomu procentu,“ uvádí analytik ČSOB Petr Dufek. „Po uveřejnění včerejších dat navíc přestává být aktuální dovoz deflace z eurozóny,“ zmínila hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Podle Michala Kozuba ze společnosti Home Credit stojí za rostoucí inflací ve velké míře drahý dolar. „Pro Česko není důležité sledovat jen vývoj eura, ale právě i dolaru. Ten je v posledních měsících drahý, a prodražuje tak některé zahraniční produkty. Nyní to jsou dovolené, které zdražily o více jak pět procent,“ říká analytik.


source: tradingeconomics.com

„Podobný trend bude velmi pravděpodobně pokračovat i v dalších měsících. Na řadě v dalších měsících bude i elektronika, kdy řada prodejců varuje, že dojde ke zvýšení ceny. Dolar tak i dalších měsících bude způsobovat pomalu rostoucí inflaci,“ dodal Kozub.

Upozornil ale také, že současná míra inflace je stále malá. „Prozatím není důvod pro opuštění devizových intervencí. Pořád jde o malou hodnotu. Současná inflace je navíc velmi křehká. Není totiž tažena silnou poptávkou, ale měnovými výkyvy na trzích. Teprve až když domácí spotřebitelé vytvoří dost silnou poptávku, aby tlačila na růst cen, bude možné rozumně opustit cílování měnového kurzu,“ tvrdí Kozub.

Cigarety podražily o devět procent

Pohonné hmoty zdražují již třetí měsíc, proti dubnu ceny u čerpacích stanic vzrostly o 2,2 procenta. Brambory zdražily o 6,1 procenta, více peněz lidé platili také za trvanlivé pečivo, drůbež, vejce, jogurty a nealkoholické nápoje. Lázeňské pobyty proti dubnu zdražily o 7,8 procenta. Zlevnilo ale oblečení, boty a telefonování.

Meziročně vzrostly ceny v květnu o 0,2 procentního bodu rychleji než v dubnu. Nejvíce se na tom podepsaly vyšší ceny cigaret, které zdražily o devět procent. Podražila také dovolená, boty, zemní plyn, vodné a stočné, pojištění a finanční služby. Na meziroční snižování cenové hladiny působilo například zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví.

Ekonomové se shodují, že i přes její růst, bude inflace letos poměrně nízká, pod jedním procentem. Ke dvěma procentům by se měla dostat až na konci příštího roku.

Květnová inflace byla vyšší než očekávala ČNB

Květnová meziroční inflace byla o 0,4 procentního bodu vyšší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka. Uvedl to ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub.

Rozdíl byl podle ČNB způsoben meziročním růstem cen potravin, nápojů a tabáku, zatímco centrální banka očekávala jejich slabý pokles. Korigovaná inflace bez pohonných hmot byla v květnu také vyšší. I regulované ceny v meziročním vyjádření v květnu vzrostly rychleji, než ČNB očekávala.

Zveřejněná data nadále podle Holuba potvrzují náhled ČNB, že předloňské rozhodnutí začít používat devizový kurz jako další nástroj měnové politiky významně přispělo k odvrácení deflace spojené s propadem poptávky.

„Vývoj inflace v dosavadním průběhu druhého čtvrtletí letošního roku zatím předstihuje očekávání ČNB, která sice předpovídala, že se inflace zvýší, ovšem v menším rozsahu,“ uvedl Holub.

Celková i měnověpolitická inflace se budou podle ČNB v roce 2015 pohybovat poblíž nulových hodnot. Během roku 2016 se pak zvýší k dvouprocentnímu cíli ČNB s tím, jak odeznění meziroční propad cen ropy a deflační tendence v eurozóně.