Nezaměstnanost v eurozóně je podruhé v řadě na rekordu

Demonstrace nezaměstnaných Španělů

Demonstrace nezaměstnaných Španělů Zdroj: CC BY-ND 2.0: Pepe Pont

Nezaměstnanost v zemích eurozóny stoupla letos v lednu na rekordní úroveň 11,9 procenta. Zvýšila se i v celé Evropské unii, kde je bez práce 10,8 procenta lidí.

V 17 zemích eurozóny byla v prosinci nezaměstnanost 11,8 procenta, když Eurostat dnes zvýšil o 0,1 procentního bodu původní odhad 11,7 procenta. Podle zpřesněných údajů tak nezaměstnanost v eurozóně překonala dosavadní rekord už v prosinci a nyní znovu v lednu.

V celé unii se počet lidí bez práce zvýšil oproti prosincovým 10,7 na lednových 10,8 procenta. Meziročně nezaměstnanost vzrostla ještě výrazněji. V lednu 2012 byla v eurozóně 10,8 procenta a v celé sedmadvacítce 10,1 procenta.

Eurostat odhaduje, v lednu nemělo v EU práci 26,217 milionu lidí, z toho 18,998 milionu v eurozóně. Proti lednu loňského roku to je zvýšení o 1,909 milionu nezaměstnaných v eurozóně a 1,89 milionu v celé EU.

Nejnižší nezaměstnanost byla v Rakousku (4,9 procenta), v Německu a Lucembursku (po 5,3 procenta) a Nizozemsku (šest procent). V Řecku byla naopak nejvyšší s 27 procenty (údaj za listopad) a ve Španělsku 26,2 procenta.

Nezaměstnanost v EUNezaměstnanost v EU | Eurostat

Za minulý rok se nejvíce dařilo snížit počty lidí bez práce Estonsku, nezaměstnanost klesla z 11,1 na 9,9 procenta. Dobře si vedlo i Lotyšsko či Rumunsko. Největší nárůst naopak postil Řecko, Kypr a Portugalsko.

Míra nezaměstnanosti v Česku se v lednu dostala na nejvyšší hodnotu od rozdělení federace v roce 1993. Podle původní metodiky, která poměřovala míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem, totiž přesáhla deset procent. Podle nynější nové metodiky, která stanovuje podíl nezaměstnaných na celkovém obyvatelstvu, se zvýšila na osm procent.