Ateliéry Barrandov nespasil ani Ridley Scott, studiu klesly tržby i zisk

Ateliéry Barrandov

Ateliéry Barrandov Zdroj: Profimedia.cz

Zahraniční filmaři loni utratili v České republice 2,84 miliardy korun, což znamenalo meziročně o čtyři pětiny více. Nemalá část ze snímků se natáčela v ateliérech na pražském Barrandově včetně filmu Child 44 produkovaného slavným Ridleym Scottem. Film byl zároveň se svými 651 miliony nejdražší loňskou zahraniční filmovou investicí v Česku. Přesto to proslulým ateliérům s prvorepublikovou tradicí k vyšším meziročním tržbám a zisku nepomohlo.

„V loňském roce jsme zaznamenali, že se trh v Česku v souvislosti s fungováním systému státních filmových pobídek výrazně proměňuje,“ řekl deníku E15 mluvčí ateliérů Tomáš Želazko. Odlišný byl v loňském roce také charakter zahraničních projektů, které podle něj vyhledávaly především natáčení na externích lokacích a ve specifických reálných prostředích.

Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb Barrandov Studia loni proto klesly o deset procent na 418,7 milionu korun. Příjmy z filmové produkce klesly dokonce na polovinu na 72,2 milionu. Čistý zisk ateliérů se pak snížil o čtvrtinu na 7,6 milionu, což je nejméně od roku 2005, kdy firma zveřejňuje výroční zprávy.

„Pokles tržeb se tak meziročně týká filmových projektů, které využívají služeb naší společnosti. Naopak v segmentu televizní výroby jsme zaznamenali výrazný nárůst tržeb,“ podotkl Želazko. Příjmy z televizní produkce se zvýšily o třetinu na 199 milionů.

Jaké tržby barrandovské ateliéry očekávají letos, to se podle mluvčího zatím nedá odhadnout. „Naše společnost není výrobní, kde lze podle situace na trhu předpokládat nějaké výsledky,“ dodal.

44 milionů za Child 44

Snímek Child 44 přinesl do pokladny ateliérů shodou okolností 44 milionů korun. Mezi další významné zahraniční projekty na Barrandově patří také série BBC Tři mušketýři, druhá řada Crossing Lines nebo třetí řada historického výpravného seriálu Borgiové.

Pro televizní projekty využily ateliéry nad Vltavou všechny tři největší stanice ČT, Nova a Prima. Česká televize z nich vysílala přímé přenosy StarDance, komerční jednička pak soutěž Česko Slovenská Superstar. Ve čtvrtém ateliéru pak vyrostlo studio pro další řadu VyVolených, stejně jako nedaleká vila, v níž soutěžící pod dohledem kamer pobývali.

Další projekty vznikají v ateliérech i letos, například třetí řada Crossing Lines a druhá série Tří mušketýrů. „Jako koproducent se také podílíme na snímcích Ztraceni v Mnichově režiséra Petra Zelenky a Rudý kapitán v režii Michala Kollára,“ uvedl mluvčí.

Pavel Strnad: Filmové pobídky požaduje nejen Hollywood