Brněnské veletrhy si vezmou půjčku 320 milionů na vyplacení Němců

brněnské výstaviště

brněnské výstaviště Zdroj: Veletrhy Brno

Valná hromada Veletrhů Brno dnes schválila refinancování podřízené půjčky, kterou měly veletrhy od roku 2000 od dosavadního majoritního vlastníka Messe Düsseldorf. Refinancování spočívá v poskytnutí komerčního úvěru 320 milionů korun od klubu bank, díky čemuž Veletrhy peníze vyplatí německému akcionáři. Jde o jednu z podmínek pro převod 61 procent akcií do vlastnictví Brna. Převod by měl být fyzicky dokončen 25. března, uvedl brněnský primátor Petr Vokřál (ANO).

Podle předsedajícího valné hromady Radka Mylbachra vyhodnotilo vedení společnosti s dozorčí radou přijetí komerčního úvěru jako výhodné. „Okruh věřitelů, což je klub bank Česká spořitelna, Československá obchodní banka a UniCredit Bank, bude totožný s klubem bank, od nichž společnost získala v roce 2008 úvěr 1,28 miliardy,“ uvedl Mylbachr.

Aktuální zadlužení společnosti je zhruba 800 milionů korun, před sedmi lety bylo víc než dvojnásobné. Refinancování půjčky podle generálního ředitele Jiřího Kuliše ušetří firmě na nákladech v budoucnu 40 milionů. Nový úvěr má být splacen do roku 2022. Firma je podle vedení v dobré ekonomické kondici. Loni skončilo hospodaření na nule, letos se očekává zisk 30 milionů korun.

Podle ekonomického ředitele Jaroslava Rubeše je aktuální likvidita 200 milionů korun a předpokládají se úspěšné roky hospodaření. „Máme také dostatek peněz na provoz i na opravy a investice. Do oprav plánujeme dát 30 milionů korun, do investic 40 milionů korun. Do budoucna by se mělo navyšovat vlastní jmění a zlepšovat hospodářský výsledek,“ uvedl Rubeš.

Část z rozpočtu

Město ze svého rozpočtu zaplatí za německé akcie zhruba 225 milionů korun, zastupitelstvo podmínky transakce schválilo v prosinci. „Po valné hromadě se dokončí poslední technické záležitosti transakce. Začínáme také pracovat na tom, abychom aktualizovali koncept fungování veletrhů. Myslím, že se začíná rodit řada dobrých nápadů pro Brno, jak areál využít s tím, že primární je zachování veletržní činnosti,“ uvedl Vokřál.

Radní také schválili vznik skupiny, která se bude zabývat strategií města ve vztahu k Veletrhům Brno, ve vztahu k areálu a také má řešit propojení marketingu. Finální výstup má připravit do konce června. Podle Kuliše je dokončování transakce a přístup města dobrou zprávou. „Vítáme primátorovo vyjádření, že veletržní byznys zůstane zachován. Chceme jej ještě rozvíjet,“ doplnil Kuliš.

Město, které bude majitelem 95 procent akcií, musí také přemýšlet o tom, jak se vypořádá s minoritními akcionáři. Jeden z nich, Jan Hejkal, totiž město již vyzval, aby jeho akcie koupilo. Brno zatím žádost odložilo, protože dosud není majoritním vlastníkem.