Bývalí inženýři Du Pontu prodali Číně tajemství sušenek Oreo

Sušenky Oreo

Sušenky Oreo Zdroj: Oreo

Aby dokázal bílý krém v sušenkách Oreo skutečně probudit zákaznické touhy, přibarvuje se titanovou bělobou. Patent americké chemičky Du Pont nenechal spát vládu v Pekingu. Když nešla zářivá bílá sehnat po dobrém, opatřila si ji Čína po svém. Za 20 milionů dolarů koupila tajemství sladkého pokušení skrze státní firmu Pangang Group od zlodějů patentů.

Recept prodali čínské firmě bývalí inženýři Du Pontu, Američané malajského původu Walter Lian-Heen Liew a Robert Maegerle. Soud v americkém San Franciscu jejich obchody ocenil patnáctiletými tresty. Společnost Pangang se už v minulosti neúspěšně pokoušela recept na univerzálně využitelnou látku odkoupit. Čína by nákupem dokázala levněji vyrobit kolem stovky tisíc tun látky ročně.

Barvivo, které je na obalech potravin uváděno pod kódem E171, vydělá Du Pontu ročně kolem 17 miliard dolarů, přičemž koncern kontroluje kolem pětiny světové produkce barviva. Spotřebitelé se s éčkem setkají od žvýkaček Orbit přes bonbóny M&Ms po nápoje v prášku Tang. Využití ale nachází i v kosmetice, farmaceutice, či automobilovém průmyslu.

Čínský hlad po patentech

Čína patří s loňskou produkcí na hranici dvou milionů tun k největším světovým producentům titanové běloby. Pro výrobu barviva existují rozdílné technologie lišící se efektivitou výroby. Přibližně čtvrtina čínské produkce je vyvezena, a to především do asijsko-pacifické oblasti.

Čínská průmyslová špionáž není pro americké soudy nic nového. Jen v posledních několika letech byla za krádeže průmyslového vlastnictví ve prospěch Pekingu obviněna stovka lidí. Největší zájem mají Číňané o patenty z oblasti letectví a kosmonautiky, ale třeba i technologie na zvýšení produktivity zemědělství.