Celníci odmítli výtky NKÚ k dohledu nad lihem, současná situace je prý jiná

alkohol, pálenka

alkohol, pálenka Zdroj: Kubelka Tomas/E15

Celní správa dnes v reakci na pondělní výtky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ohledně dohledu nad lihem a tabákovými výrobky uvedla, že kontrola se týkala let 2012 až 2014 a současná situace je diametrálně odlišná. Podle mluvčí Generálního ředitelství cel Martiny Kaňkové byly už během kontrolovaného období schváleny příslušné legislativní změny a změnila se organizace práce celníků.

Podle pondělní zprávy NKÚ zavedení nových kontrolních pásek nebo kamer po metanolové aféře dohled nad lihem příliš nezlepšilo. Opatření podle úřadu nedokážou zabránit prodeji závadného či nezdaněného alkoholu. Stát také podle NKÚ vybral v posledních letech na dani z tabáku o 1,4 miliardy korun méně, než mohl.

Celní správa dnes uvedla, že za prvních devět měsíců letošního roku bylo inkaso daně z tabákových výrobků 36,1 miliardy korun, tedy o 2,4 miliardy více než ve stejném období loni. U lihu byl příjem z daní 5,2 miliardy korun, tedy meziročně o 0,2 miliardy více.

„V souvislosti s lihovinami je třeba upozornit, že celní správa nemá ve svých kompetencích dozorovat jejich kvalitu. V případě zjištění cizorodých látek v lihovinách jsou ihned informovány kompetentní orgány,“ dodala Kaňková.

Výtky od likérky

S některými závěry NKÚ nesouhlasí generální ředitel druhé největší tuzemské likérky Granette & Starorežná a člen Unie výrobců a distributorů lihovin Pavel Kadlec.

„V likérce jsme se snažili po všech stránkách tento problém řešit, vždyť metanolová kauza nás stála na tržbách téměř 100 milionů korun. Na rozdíl od zprávy NKÚ jsem přesvědčen, že nové kontrolní pásky splnily očekávání,“ řekl dnes Kadlec. S pomocí číselného kódu na kontrolní pásce lze podle něj dohledat původ jakékoliv láhve.

Kadlec tvrdí, že se osvědčil i kamerový systém, který má zlepšit dohled nad výrobou lihovin. „Pokud vím, tak v tuto chvíli pokrývají kamery minimálně 85 procent české produkce a distribuce lihovin, a nikoli jen pět procent, jak zpráva uvádí. Navíc jsme si vyhodnotili, že právě kamery jsou jedním z nejefektivnějších opatření, která eliminují černý trh,“ míní.

Zpřísnění legislativy

Situaci na tuzemském trhu s lihovinami by podle Kadlece zlepšilo zpřísnění legislativy. „Zatím je neúplná. Nedovolená výroba lihovin je stále jenom přestupkem. To by mělo být překvalifikováno na trestný čin,“ uvedl.

Při metanolové aféře, která začala v září 2012, zemřely v Česku po vypití nelegálně vyrobeného alkoholu desítky lidí. Stát následně zavedl například pásky s novými ochrannými prvky na lahve s alkoholem nebo povinnost umístit kamery do míst, kde se lahve s lihovinami označují. Podle NKÚ jsou ale dohled nad páskami i možnosti využití kamer nedostatečné.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v pondělí řekl, že zjištění NKÚ jsou tak závažná, že by se jimi měla zabývat Bezpečnostní rada státu. Ta bude zasedat dnes večer.