Češi investovali kryptoměnu do start-upu, který plní prázdné kufry

Kufry, ilustrační foto

Kufry, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Za digitální měnu crown koupili investoři Jan Brody a Filip Major čtvrtinový podíl v začínajícím projektu OuiBring. Ten nabízí zprostředkování přepravy zboží v nevyužitém prostoru turistických zavazadel.

Letuška, turista nebo obchodník cestují s poloprázdným zavazadlem. Přes systém OuiBring zjistí, že v cílové zemi někdo poptává třeba vyřezávanou sošku či domácí sýr, který je k dostání jen v určitém městě. Výrobek pak přepravce koupí a za provizi jej doveze.

Tak vypadá princip platformy OuiBring, jejíž čtvrtinu koupili čeští investoři Jan Brody a Filip Major z formace Busyman. Ta se specializuje na investice do nadějných start-upů. „Transakce proběhla v digitální měně crown, která byla směněna do amerických dolarů. V korunovém vyjádření se jedná o nižší jednotky milionů korun,“ uvedla v prohlášení skupina Busyman.

Začínající projekt Oui-Bring podnikatele Joela Gordona získal loni podporu v pražském inkubátoru StartupYard. Nyní funguje v pilotním provozu a denně zprostředkuje v průměru jednu zásilku v hodnotě padesáti dolarů. „Klient vytvoří poptávku po zboží a udá cenu, kterou je ochoten zaplatit. Pasažéři poté nabízejí, za kolik produkt dovezou,“ vysvětluje Filip Major. V ceně je zahrnuta i provize pro OuiBring.

„Velkou skupinou lidí, kteří produkty dovážejí, jsou stevardi nebo letušky. Převoz berou jako téměř bezpracný přivýdělek,“ uvádí Joel Gordon. OuiBring vznikl v thajské metropoli Bangkoku a zatím se zaměřuje na dopravu zboží z Evropy do Asie. Od vstupu českého Busymanu si ale společnost slibuje zvýšení přepravy zásilek rovněž na evropský trh.