Češi letos ušetří jen na dovolené v Maďarsku

Maďarsko, euro, forint

Maďarsko, euro, forint Zdroj: profimedia.cz

Kam vyrazit letos na dovolenou a neobracet přitom každou korunu dvakrát? Podobně jako v minulosti, ani letos nemají Češi z levných destinací příliš na výběr. Z průzkumu holandské ING plyne, že levněji než v Čechách pořídí rekreanti evropskou dovolenou jen v Maďarsku.

Týden v maďarských termálních lázních nebo na plážích Balatonu vyjde o 14 procent levněji než v Čechách. Kdo se neobejde bez moře, prodraží se mu dovolená oproti Česku přinejmenším o čtvrtinu. Suverénně nejdráže vychází v Evropě toulání po norských fjordech. Prázdniny v Oslu vyjdou oproti Praze na více než trojnásobek.

Nejlevnější moře nabízí podle průzkumu ING Turecko. Náklady na dovolenou tu vyjdou jen o 23 procent dráže než v Česku. Tak levné není dokonce ani sousední Slovensko či Polsko. Kdo by čekal, že se problémy evropské periferie odrazí v propadu cen v turistickém ruchu, zmýlil by se. Ve srovnání s loňskem je pro Čechy méně dostupná dovolená ve Španělsku, Portugalsku, či Itálii. Jen mírně levnější je Řecko, i tak ovšem dovolená na jednom z romantických ostrůvků vyjde o 62 procent dráže než v Česku.

Nejdražší je Norsko

Diametrálně dráže vyjde dovolená v západní Evropě. Rakouské Alpy vášniví turisté pořídí o 85 procent dráže než toulky Krkonošemi, pravidelný eintopf na hotelovém talíři zdraží oproti guláši rekreaci o 88 procent, na dvojnásobek české dovolené pak vyjde pobyt v Belgii. Evropskému cenovému žebříčku ale vévodí severské země a Švýcarsko. Nejlevnější skandinávskou destinací je Finsko: i tak ovšem dovolená v zemi tisíce jezer stojí bezmála dvaapůlkrát tolik, co v Česku. Nejdražší Norsko oproti loňsku o chlup zlevnilo: Pobyt je dražší než u nás „jen“ o 211 procent.

Těm, kteří mají při plánování dovolené větší ambice než jen víkend v Maďarsku, nezbývá než si na vysněnou dovolenou ušetřit, stejně jako to udělalo 58 procent procent Čechů, kteří se letos na dovolenou vydají. „Naše průzkumy ukazují, že se Češi chovají zodpovědně a z těch, kteří v letošním roce vyjedou na dovolenou, jich bude naprostá většina krýt náklady z úspor nebo ze zdrojů, které mají aktuálně k dispozici,“ komentuje Libor Vaníček z ING Bank ČR. „Jen zanedbatelné procento lidí se kvůli dovolené zadlužuje. Při vytváření finanční rezervy na dovolenou jsou lidé příjemně motivovaní, a pokud se rozhodnou pro některou z okolních evropských zemí, nemusí takové spoření a naplnění vysněného cíle trvat příliš dlouho,“ dodává Vaníček.