Češi vydělávají na dětech ze zkumavek. Umělá reprodukce má hodnotu tří miliard

asistovaná reprodukce, umělé oplodnění

asistovaná reprodukce, umělé oplodnění Zdroj: CTK/LEHTIKUVA/Jussi Nukari

Pro české kliniky zabývají se umělým oplodněním byl loňskéý rok rekordní. O umělé početí se pokoušelo více než 30 tisíc neplodných párů. A pro specializované lékaře to představuje lukrativní byznys. Za zákroky si totiž účtují desetitisíce korun a celkově se v byznysu s embryi točí přibližně tři miliardy korun.

Poslední oficiální data jsou ještě za rok 2012. Tehdy ženy absolvovali 27 353 cyklů asistované reprodukce, což představuje 11procentní meziroční nárůst. Loni pak ale podle zatím předběžných údajů došlo k dalšímu nárůstu a služby klinik využilo více než 30 tisíc pacientů. Vzrostl i počet zdravotnických zařízení, které umělé oplodnění provádějí. V současnosti jich v Čechách existuje 41.

„Vzhledem k délce trvání jednotlivých cyklů a zpětnému doplňování informací o průběhu a výsledku cyklu do registru máme za rok 2013 jenom předběžná data, ale můžeme předpokládat,“ uvedla pro E15.cz Jitka Marková z Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky.

Předběžná data naznačují v loňském roce další růst. Stojí za ním poptávka ze zahraničí. Téměř deset tisíc klientů českých reprodukčních center totiž pochází z ciziny. Může za to česká legislativa, která je, co se týče umělého oplodnění, oproti mnoha evropským zemím velmi liberální.

V mnoha zemích jsou totiž některé zákroky, nezbytné pro umělé oplodnění, zakázané. Jde třeba o preimplantační genetickou analýzu embryí, darovaní vajíček, nebo spermií, nebo kultivaci embryí do pátého dne vývoje.

„Devadesát procent naší klientely jsou cizinci a většina z nich přichází na léčbu, která v jejich zemi není legislativně povolena. Klienti pochází hlavně z Německa, Itálie, Velké Británie a ze zemí bývalé Jugoslávie,“ říká Martina Števíková, senior konsultant Europe IVF International. Na klinice, pro kterou pracuje, provedou oplodnění pro přibližně 400 párů ročně. Taky to znamená meziroční nárůst.

asistovaná reprodukce, umělé oplodněníasistovaná reprodukce, umělé oplodnění | CTK/LEHTIKUVA/Jussi Nukari

„Nedomníváme se, že je loňský rok náhoda, ale spíše trend – i s přihlédnutím k demografickému vývoji. Dlouhodobý růst klientů klinik je úměrný celosvětovému trendu poklesu plodnosti mladých dvojic a posunu první gravidity k 25. až 30. roku,“ odpovědělo E15.cz brněnské reprodukční centrum Sanatorium Helios.

Není to levné

Zákrok při tom není nic levného. Cena za provedení jednoho reprodukčního cyklu se pohybuje v rozmezí od 2000 do 6500 eur, tedy zhruba od 54 tisíc do 175 tisíc korun. Když si průměrnou cenu umělé reprodukce v Čechách vynásobíme celkovým počtem klientů, z rovnice vyjde celková přibližně třímiliardová hodnota celého odvětví.

„Některé kliniky nabízejí balíčky, které skrývají všechny poplatky, někdy jsou z těchto balíčků vyňaty další poplatky a spektrum těchto poplatků se velice liší. Takže i když se jednotková cena za cyklus zdá býti nízká, klinika si k tomu může dodatečně přičíst cenu za ICSI, asistovaný hatching, prodlouženou kultivaci, PICSI nebo mražení. Navíc cena se opravdu odvíjí od toho co daný pacient vyžaduje,“ říká Vít Hubinka, manažer společnosti Reprofit.

Podle Hubinku patří Reprofit k dostupnějším a levnějším klinikám. Stejně však její zákroky společně s léčbou vyjdou na desetitisíce korun. Nárůst poptávky však ceny nezasáhly. „Ano i naše klinika zaznamenala v uplynulém roce rekordní počet cyklů. Jednalo se celkem o 2909 embryotransferů a 257 Inseminací, což je o nějakých 5 procent nárůst oproti předchozímu roku,“ říká Vít Hubinka.

Česko se chlubí úspěšností

To, kolik žena, snažící se stát maminkou, na klinice zaplatí, se neodvíjí od toho, zda byl zákrok úspěšný, nebo ne. Cena terapie se určuje třeba na základě jejího věku nebo toho, v jakém zdravotním stavu žena před oplodněním je.

Podle primáře kliniky Sanatorium Helios Pavla Texla je problémem i rostoucí neplodnost mužů. Na druhé straně je ale úspěšnost umělých oplodnění čím dál větší. Právě Česko si v ohledu úspěšnosti vede nadprůměrně. „Oproti jiným západním evropským zemím jsme v kvalitě zdravotnických služeb výrazně lepší,“ potvrzuje Pavel Texl.

Maximální zisk

Brněnské zařízení, kterému Texl šéfuje, se zaměřuje na oplodňování pouze jedním embryem. Praxe je však taková, že mnoho klinik oplodňuje kvůli zvýšení pravděpodobnosti početí více vajíček. To pak způsobuje, že se uměle oplodněným ženám rodí dvojčata, případně ještě více početné potomstvo.

„Bohužel je mnoho center, která s nízkou kvalitou produkují co nejvíce cyklů. Bohužel, zde je jen jediný cíl - zisk. Co nejméně investovat s maximálním ziskem,“ dodal k odvrácené stránce umělého oplodňování Pavel Texl.

Když čápi neplní plán. Co stojí umělé oplodnění