Čeští turisté se v poslední době vracejí na Slovensko

Vysoké Tatry

Vysoké Tatry Zdroj: profimedia.cz

Na výsluní popularity se u českých turistů loni navrátilo Slovensko. A podle posledních údajů to vypadá na výrazný růst i v letošním roce. „Letos v zimě jsme měli u Čechů nárůst okolo osmi procent, na léto očekáváme více než desetiprocentní růst,“ řekl deníku E15 šéf Sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý.

Vychází přitom z hotelových statistik tatranských okresů Poprad a Kežmarok. Loni tam přespalo přibližně 61 tisíc českých turistů, zatímco předloni to bylo pouze 43 tisíc. Češi představují dlouhodobě nejpočetnější skupinu zahraničních návštěvníků Tater, jejich podíl činí čtrnáct procent. Druzí Poláci nedosahují ani sedmi procent. Prim hrají čeští turisté i z celoslovenského pohledu, i když krize jejich zájem výrazně ochladila.

„Poslední dva roky byly pro slovenské podnikatele v cestovním ruchu složité, zlomil to až rok 2011,“ uvedla ředitelka českého zastoupení státní Slovenské agentury pro cestovní ruch Klára Badinková.

Vedle krize prý propad čísel cestovního ruchu prohloubilo ještě zavedení eura, které Slovensku přineslo pověst drahé destinace. Podle Badinkové Slováci reagovali na krizi vylepšením služeb, spojováním produktů a slevami.

„Těžiště pobytů na Slovensku budou tvořit týdenní pobyty v období prázdnin. V některých lokalitách Slovenska dochází k dodatečnému poklesu cen,“ popsal situaci majitel tuzemské cestovní kanceláře Atis Petr Krč.

Především seniory podle něj Slovensko láká hlavně tím, že neexistuje jazyková bariéra. Velkou konkurenci ale představuje Maďarsko. „Maďarské termální lázně jsou, co se týče velikosti, trojnásobné až pětinásobné a ceny ve čtyřhvězdičkovém zařízení s bufetovou polopenzí vycházejí srovnatelně se slovenskými cenami ve tříhvězdičkovém podniku se snídaní. Ve službách jsou Maďaři vždy o hvězdičku výše, ta profesionalita je tam hodně znát. Výhodou Slovenska je však rozmanitější příroda a pochopitelně Tatry,“ konstatoval Krč.

Čeští turisté na SlovenskuČeští turisté na Slovensku | E15