Cestovní kanceláře povedou pro pojišťovny oddělené účetnictví

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka

Dva roky připravovaná vládní novela zákona o pojištění cestovních kanceláří, jejíž projednávání bylo loni v poslanecké sněmovně ve druhém čtení pozastaveno, by měla do konce června opět zamířit na stoly poslanců tak, aby mohla vstoupit v platnost od ledna 2016. Bude v ní však několik zásadních oprav, podle šéfa České asociace pojišťoven (ČAP) Tomáše Síkory se na nich shodly jak ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a pojišťovny, ale i cestovní kanceláře.

„Do nového návrhu by měla být zapracována povinnost cestovních kanceláří odděleně vést účetnictví organizování zájezdů od ostatních služeb a činností cestovní kanceláře, třeba předprodeje letenek nebo ubytování,“ vysvětlil Síkora v rozhovoru pro E15. MMR podle něj navíc v novém znění zákona počítá se zavedením bankovní záruky jako alternativy pojištění.

Z novely budou také odstraněny pasáže, kvůli kterým se ocitla pod palbou kritiky: Původní znění například ukládalo pojišťovnám krytí škod, na které by v případě krachu kanceláře nestačilo pojistné. „Takovou odpovědnost nešlo přijmout, protože pojišťovny mohou dle zákona o pojišťovnictví krýt riziko pouze do výše sjednané pojistné částky,“ vysvětlil Síkora s tím, že pokud by tato podmínka prošla, došlo by k technickému zániku produktu pojištění cestovních kanceláří na českém trhu.

Garanční fond cestovních kanceláří až za dva roky

Jak však pokrýt teoretické riziko, že cestovka zkrachuje a škoda bude větší, než částka, na kterou byla pojištěna? Všechny strany se prý shodly na zavedení garančního fondu cestovních kanceláří. „Bohužel se to do konce červa nedá stihnout, proto s jeho zavedením počítá až další novela tohoto zákona do dvou let, souběžně s novou evropskou směrnicí,“ vysvětlil Síkora. Podle něj však opatření stávající novely zákona i dohodnuté úpravy v případě jejich přijetí mohou samy o sobě snížit riziko vzniku případné nedostatečnosti pojistné částky o více než 80 procent.

Od roku 2001 přitom zkrachovalo 56 CK, z toho 42 z nich mělo škodu do 5 milionů korun. U 17 CK z celkového počtu zkrachovalých nestačilo sjednané pojištění na kompletní odškodnění klientů.