Developer nevzdává boj o krematorium pro domácí mazlíčky

Kočka

Kočka Zdroj: E15

Plán na výstavbu krematoria pro mazlíčky včetně rozptylové loučky a hřbitůvku v Praze-Zličíně znovu ožívá. Projekt developerské firmy Benefit Development, který by jistě potěšil pana Kopfrkingla ze Spalovače mrtvol, ale vůbec netěší místní radnici a obyvatele. Ti už minulý rok na petici proti záměru sebraly několik tisíc podpisů.

„Nikdy projektu neudělíme souhlas, ani takové změně územního plánu, která by ho umožnila,“ uvedla starostka Zličína Marta Koropecká.

Ona i velká část obyvatel považuje mimo jiné za problém, že kousek od plánovaného areálu je dětské hřiště. Stavebník však v předložených dokumentech ujišťuje, že životní prostředí v lokalitě projekt nezhorší a vylučuje i znečištění podzemních vod.

Starostka Zličína se obává, že developer bude chtít při schvalovacím procesu městskou část obejít přes vyšší správní instituce. Z magistrátu se jí však už dostalo ujištění, že v rámci současného územního plánu taková stavba v lokalitě možná není.

O to ambicióznější je plán developera. Sice teprve nyní požádal úřady o posouzení vlivů stavby na životní prostředí, současně však doufá, že bude moci v ideálním případě začít stavět ještě letos. Dokončení projektu odhaduje na rok 2016.

Nízkokapacitní pece zvládnou spálit až 50 kilogramů mrtvých tělíček za hodinu. K dispozici budou celkem tři pece. „Předpokládá se, že v době plného provozu, kterého záměr dosáhne za zhruba pět let, bude kapacita spalování 990 kilogramů tkáně za den,“ uvedl investor v dokumentaci.

Byznys jede od roku 2003

Za developerskou firmou Benefit Development je mimo jiné podnikatel Alois Mikulášek. Provozuje také rodinné vinařství ve Vičicích na Chomutovsku, spoluvlastní též firmu na oceňování nemovitostí.

První zvířecí krematorium zahájilo provoz v roce 2003 v Brně. Jeho majitelé František Foltýn a Jiří Bezděk tam kromě žehu nabízejí rovněž pietní rozptýlení popílku na loučce.

Například za kremaci dvoukilové kočičky si v Brně účtují 1825 korun, a to včetně základní kartónové rakvičky a jednoduché plastové urny. Žeh sedmdesátikilového psiska přijde na 7245 korun.

Uhynulá domácí zvířata běžně putují do kafilérií, kde se jejich ostatky obvykle dále průmyslově zpracovávají například na masokostní moučku. Ta poté slouží jako palivo například v cementárenských pecích. Zkrmovat se už kvůli nebezpečí nemoci BSE nesmí.