Hrady a industria lákají. Chtějí překonat loňské návštěvní rekordy

Hrad Karlštejn

Hrad Karlštejn Zdroj: archiv

Národní kulturní památka – Vysoké pece Dolní oblast Vítkovice byla poprvé  pro veřejnost otevřnla v roce 2012
Český Krumlov - státní hrad a zámek
Maketa hutníka při odpichu
Státní zámek Lednice
Světový unikát - NKP Oblast Dolní Vítkovice jako jediná na světě nabízí prohlídku uvnitř vysoké pece
10
Fotogalerie

Státní hrady a zámky spravované Národním památkovým ústavem (NPÚ) loni navštívilo rekordních přes pět milionů návštěvníků. Historicky nejvyšší byl i příjem ze vstupného, a to více než 386 milionů korun. Další miliony přidaly stále více vyhledávané industriální památky. I letos hlásí obě tyto turistické kategorie pokus o návštěvnický rekord.

Státní hrady a zámky vstupují do lucemburského roku, v němž si rozličnými akcemi a programy připomenou a oslaví 700. výročí narození Karla IV. Na novou sezonu chystají památky řadu dalších novinek – otevírají nové prohlídkové trasy, připravují výstavy a zpřístupňují dosud uzavřená místa a části.

Hlavní událostí roku bude výstava Karlštejnský poklad. Kultura císařského dvora Karla IV., otevřená od 7. května právě na Karlštejně. „Představí karlštejnský poklad, soubor téměř 400 předmětů z doby Karla IV., které vypovídají o kultuře a životním stylu Karlova dvora,“ zve na unikátní výstavu generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Karlštejnský poklad byl pravděpodobně za husitských válek ukryt v karlštejnských zdech, kde téměř 600 let čekal na své nalezení. Dnes je uložen ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, které se na vzniku výstavy podílí.

Další dvě nové expozice, jimiž se rozšíří stávající prohlídkové trasy – připravují hrad Veveří a zámek Jindřichův Hradec. Hrad Veveří připomene Lucemburky od 2. července expozicí Lev a orlice.

Prohlédněte si státní TOP památky:

„České a moravské Lucemburky symbolicky propojí kopie tří významných středověkých děl: v dubnu na jeden víkend na hradě Veveří vystavíme královskou svatováclavskou korunu a návštěvníkům z Karlštejna na oplátku umožníme zhlédnout Šternberskou madonu. V září naopak poputuje koruna na Šternberk a kopie Madony z Veveří na Karlštejn,“ vysvětluje Goryczková.

Zámek Jindřichův Hradec představí od srpna výstavou Následovníci sv. Jiří svatojiřskou legendu a její jindřichohradecké ztvárnění.

Vrcholem návštěvnické sezony bude i letos Hradozámecká noc 2016, která se už tradičně koná poslední sobotu v srpnu na desítkách hradů a zámků po celé republice.

Neobjevené památky

Návštěvníky, kteří nevyhledávají davy, případně budou přesycení lucemburskými a karlovskými oslavami, zvou k návštěvě Neobjevené památky – hrady a zámky, na nichž ještě „všichni nebyli“ a které nabízejí intimitu a osobní přijetí.

Originální první návštěvní den například zažijí již na konci března návštěvníci zámku Velké Březno. Při Otevírání okenic sami připraví zámek na sezonu – otevřou okenice, sundají přehozy z exponátů a podobně. Na konci října pak zámek při Zavírání okenic zase zazimují.

Na zámek Zákupy přijede 14. května na Císařské slavnosti František Josef I. Speciální komentované prohlídky rozkvetlých růžových terasových zahrad pořádá o víkendu 11. a 12. června zámek Stekník.

Začátkem července bude švédskými vojsky dobýván zámek Mníšek pod Brdy, který tak připomene rok 1639, kdy byl za třicetileté války dobyt a vypálen oddíly generála Bannera.

Přečtěte si:

Památkáři loni utržili rekordních 386 milionů, skokanem roku je Kuks

Klášter Sázava se zaměří na hlubiny a o Archeodni 27. srpna nabídne zážitkovou archeologii pro celou rodinu.

Výročí přesunu na nové místo si 30. září zase připomene kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě výstavou fotografií v opravené věži kostela. Pod názvem Proměny napříč staletími ukáže Most v 18. a 19. století, jeho bourání, filmaře v pobořeném městě i přesun kostela.

NPÚ chce být moderní otevřenou institucí. Do nové sezony proto vstupuje s novinkami, které mají zlepšit přístup k informacím pro všechny, kteří se o památky zajímají. Začátkem roku byla zprovozněna aplikace Klíč k památkám, která umožňuje snadné vyhledávání, prohlížení a orientaci v celém spektru památek. Novinkou jsou i upravené webové stránky NPÚ npu.cz.

Industriální vábničky

Zahanbit se letos nechtějí nechat ani industriální památky. Ty turisticky nejvyhledávanější loni navštívilo několik milionů lidí. Lídrem s velkým náskokem je Národní kulturní památka Dolní oblast Vítkovice (DOV), kterou navštívilo přes 1,12 milionu lidí. Do expozic Plzeňského Prazdroje přišlo 750 tisíc turistů a do objektů společnosti ČEZ 198 tisíc návštěvníků.

„Sázíme v tomto ohledu na kvalitní programy v rámci vzdělávacích a volnočasových aktivit Světa techniky, provozu Hlubina a nový kus přírodního areálu v okolí rekonstruovaného říčního ramene v Landek parku, cyklostezky a kulturní programy,“ řekl E15.cz ředitel DOV Petr Koudela.

Prohlédněte si:

Největším místním tahákem je Svět techniky a Bolt Tower, návštěvnost jen na této atraktivitě vzrostla loni o zhruba 10 tisíc návštěvníků.

„Posledním přírůstkem do rodiny zpřístupněných provozů byla komplexně zrekonstruovaná klasická elektrárna Tušimice, kterou loni navštívilo 2 178 lidí. Provoz prošel mezi roky 2007 a 2012 grandiózní komplexní obnovou. Účinnost elektrárny se zvýšila o šest procent, čímž dochází k 14procentní úspoře paliva na vyrobenou jednu MWh,“ láká na prohlídku Martin Schreier z útvaru mediální komunikace ČEZ.

Předpokládá také, že se rozšíří počet svatebčanů v Jaderné elektrárně Temelín. Loni zde pod chladicími věžemi proběhlo dvanáct svatebních obřadů, od roku 2006 pak už 79 svateb.

Současně má ČEZ nabídku i pro pecivály: „Poznání zákulisí energetických provozů bez nutnosti cestování umožňují i virtuální prohlídky všech typů elektráren na virtualniprohlidky.cez.cz, které dosud přilákaly více než 100 tisíc návštěvníků.“

Pestré panoptikum energetických lokalit, mezi nimiž nechybí obě české jaderné elektrárny, obnovený uhelný zdroj, majestátní vodní elektrárny nebo chytré sítě ve Vrchlabí, dosud obsahuje 17 lokalit se zhruba 250 zastaveními.

„Přichystali jsme novinky v Návštěvnickém centru, na samotné trase Pilsner Urquell i v Pivovarském muzeu. Návštěvníci si mohou prohlédnout upravenou expozici surovin, nový film v panoramatickém kině a na historické varně a seznámit se s příběhy sládků, kteří za pivem Pilsner Urquell stojí od dob jeho vzniku v roce 1842. Nový kabát dostala i dárková prodejna na pivovarském nádvoří,“ nabízí mluvčí Prazdroje Judita Urbánková.