Kellnerovo Eldorado čekají v Rusku další potíže, míní tisk

Eldorado

Eldorado

Potíže největšího ruského prodejce bílé techniky, řetězce Eldorado, s ruskou justicí podle tisku nemusí skončit policejní prohlídkou v kancelářích firmy. Při ní vyšetřovatelé hledali důkazy o daňových únicích jednoho z dřívějších dodavatelů sítě, kaliningradské firmy Telebalt. Eldorado od loňského roku plně patří investiční skupině PPF českého finančníka Petra Kellnera.

„Jestli bude dokázáno, že Telebalt vytvářel (fiktivní) firmy s cílem vyhnout se placení daní, pak - dokonce jestli Eldorado pouze posílalo na účty těchto firem velké sumy - může být toto počínání shledáno trestným činem: podle zákona si společnosti mají počínat obezřetně při výběru smluvních stran,“ varoval list Vedomosti s odvoláním na daňového experta Romana Těrechina.

Eldorado si naopak podle zdrojů listu stěžovalo u generálního prokurátora Jurije Čajky na počínání vyšetřovatelů, konkrétně na neopodstatněné nasazení třicítky příslušníků policejního komanda, hrozby fyzickým násilím a poškození majetku firmy páčidly a kladivy. Společnost současně ujistila o ochotě spolupracovat při vyšetřování, o kterém dříve nevěděla, ani neobdržela žádné dotazy na Telebalt.

Vedomosti připomněly, že Eldorado už mělo potíže kvůli dodavatelům ještě před převzetím sítě skupinou PPF. V roce 2006 daňové úřady své výhrady vyčíslily na osm miliard rublů (více než pět miliard korun), později byl generální ředitel firmy Alexandr Šifrin obviněn z daňových úniků ve výši okolo čtyř miliard rublů a byl na něj vydán mezinárodní zatykač.

Vyšetřovatelé podezírají Telebalt z daňového úniku překračujícího 537 milionů rublů (asi 350 milionů korun). Placení daní se kaliningradská firma podle policie vyhýbala vytvořením celé sítě nastrčených firem či fiktivním zaměstnáváním invalidů.

V Kaliningradu podle médií působí více firem se shodným názvem Telebalt, shodně se zabývajících montáží televizorů, mikrovlnek a další spotřební elektroniky. Ty prý teď tvrdí, že „náš Telebalt nemá s inkriminovaným Telebaltem nic společného“.