Kraje chtějí moc spaloven, recyklaci z peněz EU zanedbávají

Skládka tuhých komunálních odpadů - ilustrační foto

Skládka tuhých komunálních odpadů - ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora/E15

Česko může mít vážný problém s plněním odpadové směrnice Evropské komise. Upozornili na to experti z ekologických organizací. Podle čerstvého návrhu nové odpadové směrnice mají všechny členské země EU do roku 2025 dosáhnout nejméně 60procentní recyklace komunálních odpadů, o pět let později to musí být 65 procent. Česká republika přitom v současnosti recykluje pouze 33 procent domácích odpadů.

Chybou podle ekologů je, že stát i kraje ve svých plánech odpadových hospodářství málo preferují recyklaci a naopak plánují nadměrný počet spaloven.

„Kraje ve svých plánech vlastně opisují plány ministerstva životního prostředí s malým podílem na recyklaci. Naopak v celé ČR plánují investice do spaloven za 65 miliard korun, přitom MŽP má ve svém operačním programu na roky 2014 až 2020 na odpadové hospodářství plánovánu podporu sedmi miliard korun, na samotné spalovny by připadlo 1,4 miliardy korun. Přitom výstavba jedné moderní spalovny nyní vyjde na zhruba dvě miliardy korun,“ vysvětluje expert na politiku životního prostředí Zeleného kruhu Daniel Vondrouš.

Prevence či recyklace, nebo taky nic

Stát by proto podle jeho názoru neměl dělat stejnou chybu jako minule a rezervovat peníze z evropských programů na kontroverzní projekty spaloven: „Pokud je totiž nevyužijeme na prevenci a recyklaci, s velkou pravděpodobností je nevyužijeme vůbec.“

Ekologové proto tyto změny navrhují zabudovat do zákona o odpadech, který jde do vlády. S podporou z evropských fondů v programovacím období 2014 – 2020 totiž může počítat prevence, třídění i recyklace odpadů. Naopak spalovny se dotací podle ekologů nedočkají.

Po schválení směrnice, se kterým se počítá v roce 2018, by v případě nedodržování závazných cílů ČR nemohla čerpat peníze z evropských fondů, musela by zaplatit vysokou jednorázovou pokutu a následně ještě tisíce euro za každý den, kdy cíle nejsou plněny.

Platby za směsný odpad vyhazovaný na skládky by dále zatěžovaly rozpočty českých domácností, jejich spalování by přitom bylo mnohem nákladnější.

Dvoj až třínásobné poplatky

Skladovací poplatek by se podle Vondrouše mohl zvýšit dvakrát až třikrát, obce by to promítly stejnou měrou do poplatků občanů za svoz odpadu, například z 500 korun na 1000 Kč na hlavu ročně.

Odborníci z ekologických organizací proto doporučují, aby vláda ukončila zbytečné plýtvání, v národních i krajských plánech nastavila cíle odpovídající návrhu směrnice a v souladu s ní do české legislativy zavedla příslušné ekonomické nástroje na podporu prevence vzniku odpadů a jejich recyklace.

„Neměl by mezi nimi chybět vyšší skládkovací poplatek a recyklační sleva pro vzorně třídící obce,“ zdůrazňuje expert na odpady z hnutí Duha Ivo Kropáček.

Návrh EK je sestaven ze šesti směrnic, kromě uvedené odpadové směrnice by Česko mohlo mít podle Kropáčka problém i s plněním skládkové směrnice, kde členské státy EU mají zajistit, že do roku 2030 bude skladováno maximálně deset procent komunálních odpadů. V ČR je to přitom aktuálně 50 procent.

V separaci jsme dobří

Ne ve všech trendech likvidace odpadů si však Česko stojí špatně. Kropáček vypíchl požadavky směrnice EK na třídění obalů. Zde si stojíme velmi dobře a požadavky pro rok 2025 již nyní u mnoha kategorií překračujeme. Špičkou jsme například v třídění plastů a papíru, naopak přidat bychom měli v separaci hliníku a železa.

Jak se třídí obaly v Česku a požadavky EK do roků 2025 a 2030 v %
Obaly 2014 v ČR 2025 od EK2030 od EK
obaly celkem73 65 75
plast5855 ještě není
dřevo66 60 75
železo69 75 85
hliník46 75 85
sklo 72 75 85
papír89 75 85

Zdroj: Zelený kruh, Duha