Lidé z hazardu dali symbolickou výpověď, protestovali proti nadměrné regulaci

Symbolická výpověď zaměstnanců hazardních firem

Symbolická výpověď zaměstnanců hazardních firem Zdroj: CTK

Zaměstnanci hazardních firem dnes předali symbolickou hromadnou výpověď náměstkovi ministra financí Ondřeji Závodskému, který má tuto oblast ve své gesci. Akce před ministerstvem financí se účastnilo zhruba 30 lidí.

Protestují tím proti chystanému zpřísnění podmínek pro provozování hazardu, které prý připraví o práci tisíce lidí. Zástupci iniciativy Loterie bez hazardu poté předali asistentce předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka petici proti údajně přehnané regulaci loterního průmyslu s více než deseti tisíci podpisy.

Signatáři v petici varují před rozmachem nelegálního hazardu, negativním dopadem na nezaměstnanost, poklesem příjmů do veřejných rozpočtů i eskalací problémů s rizikovým hazardním hraním.

„Jsme zaměstnanci jako všichni ostatní. Legálně pracujeme pro legální firmy, platíme daně, živíme své rodiny. Stát se však rozhodl, že dokoná populistická tažení proti hernám a kasinům a toto legální podnikání zašlape do země,“ uvedla Jarmila Novotná z iniciativy Loterie bez hazardu.

Nové formy hazardu

„Přitom je mu úplně jedno, že v místě zavřené herny se ihned objeví kvízomaty nebo soukromé kluby, případně že problémoví hráči ihned zmizí na zcela neregulovaný internet,“ uvedla Jarmila Novotná z iniciativy Loterie bez hazardu. Ta podle ní sdružuje 60 tisíc lidí zaměstnaných v legálních kamenných hernách, kasinech a návazných profesích.

Novotná kritizuje neustálé nové návrhy souvisejících zákonů, které podle ní ministerstvo financí a někteří poslanci „vytahují jako králíky z klobouku“. Nelíbí se jí také navrhované zvýšení daní, které by mělo být diferenciované a nejvíce zatížit herny a kasina. „Daňové zatížení je vysoké a takhle zvednuté je v podstatě likvidační pro většinu firem a pro malé firmy úplně. Strašně moc lidí přijde o práci,“ upozorňuje Novotná.

Náměstek Závodský symbolickou výpověď s dalšími dokumenty převzal a slíbil, že je důkladně prostuduje. Nové informace od nich ale prý nečeká. „Náš zákon jsme diskutovali v nejširším možném měřítku. Nejen s povinnými připomínkovými místy, ale také sdruženími, které na trhu jsou,“ řekl Závodský.

„S paní Novotnou a jejím sdružením jsme v minulosti opakovaně diskutovali - nejen přes média, ale i v mé kanceláři. Nedomnívám se proto, že by tato petice přinesla něco nového. Nicméně budeme se podrobně těmito dokumenty zabývat,“ doplnil náměstek ministra.

I on počítá s tím, že kvůli novému zákonu dojde k redukci hazardního trhu a tím i určité redukci pracovních míst. „Nicméně vzhledem k tomu, že peníze, které jsou házeny do automatů, nezmizí z ekonomiky, ale přenesou se v podstatě na jiné segmenty, tak tento přesun finančních prostředků zákonitě přinese pracovní příležitosti někam jinam,“ tvrdí náměstek ministra, podle nějž právě nový zákon umožní efektivně potírat nelegální hazard.

Ministerstvo financí na konci loňského roku představilo nový zákon o hazardu, od kterého si slibuje výrazné snížení počtu hracích automatů. Návrh omezuje jejich počet na určitém území, zakazuje automaty v restauracích a barech a některým lidem neumožňuje na nich hrát. Resort chce také výrazně zvýšit zdanění firem provozujících hazard. Daňové sazby by navíc měly být nově odstupňované podle typu hry. Od toho si ministerstvo financí slibuje vyšší přínos pro státní pokladnu. Trojici návrhů zákonů regulujících hazard už schválila vláda, nyní o nich rozhodují poslanci.

Následky stojí miliardy

Loni Češi prosázeli 138,1 miliardy korun, meziročně o 11,4 procenta více. Na výhrách se jim vrátilo 106,7 miliardy korun, legálním provozovatelům loterií a podobných her zůstalo 31,4 miliardy korun. Nejvíce peněz, 58,7 miliardy korun, nasázeli Češi do videoloterijních terminálů.

Dopady hazardních her jsou podle odborníků vážné. Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti odhaduje, že je v Česku 150 tisíc problémových hráčů, z toho 40 až 80 tisíc je patologických. Odborníci z Psychiatrického centra Praha v nedávné studii vypočítali, že česká společnost ročně na boj s následky hazardu vydá 14 až 16 miliard korun.