Maďarské turistice se letos rýsuje dobrý rok

Maďarský cestovní ruch, v němž pracuje 400 tisíc lidí, jde nahoru, vyplývá ze statistiky za prvních sedm měsíců roku. Údaje o počtu „turistických nocí“ překračují úroveň z doby před krizí. Od ledna do července navštívilo zemi 4,5 milionu lidí, což je oproti loňsku nárůst o 2,2 procenta. „Turismus v Maďarsku by mohl být v tomto roce odvětvím, které odolává krizi,“ konstatoval státní tajemník ministerstva národního hospodářství v Budapešti Kristóf Szatmáry.

Počet nocí strávených v hotelech a jiných komerčních zařízeních vzrostl o 3,3 procenta a hrubé příjmy vzrostly o 6,5 procenta. Zisk na jeden pokoj v průměru dosahuje 6250 forintů, v přepočtu necelých 550 korun.

Gergely Horváth, generální ředitel státní turistické agentury Magyar turizmus, vyzdvihuje úspěchy nového systému benefitů pro pracující, který přispívá k výraznému rozvoji domácího turistického ruchu.

Staré papírové „rekreační šeky“ byly zrušeny, místo nich fungují takzvané odpočinkové karty, které nakoupilo přibližně 17 500 podniků pro zhruba 700 tisíc zaměstnanců a „dobilo“ je 52 miliardami forintů. Je jimi možné platit už v 35 tisících místech včetně hotelů a restaurací. Karty mají tři podúčty: za ubytování maximálně 225 tisíc forintů na osobu a rok, za teplé jídlo včetně podnikového stravování nanejvýš 150 tisíc forintů. Za volný čas, tedy rekreaci, sport, ale i třeba návštěvu muzeí lze utratit až 75 tisíc forintů.

Zajímavý posun v oblasti turistiky přinesla likvidace maďarské letecké společnosti Malév, kvůli které se celkově zvýšil podíl nízkonákladových aerolinií. S tím souvisí i to, že výrazně vzrostl obrat v tříhvězdičkových hotelech, penzionech a studentských ubytovnách.

Čtěte také:

Maďarské lázně se předhánějí v investicích

Maďarsko: Balatonská balada

Maďarská vláda podnikům: Chcete zakázky, zvyšte mzdy

Přesné údaje z tohoto segmentu budou známy až koncem letošní října, ale nejvyšší počet lidí cestuje na linkách z Velké Británie, následuje Německo. Výrazně postoupilo Nizozemsko díky novým spojením do Amsterodamu, Rotterdamu a Eindhovenu.

Budapešť je cool

Ne parlament, Rybářská bašta, hrad a podobné „klasiky“ přitahují mladé lidi do Budapešti, ale spíš hudební festivaly a takzvané ruinové krčmy. Tyto názvy nesou pohostinství vytvořená v opuštěných domech, na parkovištích a podobných místech. Zájem o ně přiživují světové turistické portály jako Lonely Planet, které z nich často přinášejí reportáže. Známý letní Sziget festival ovládají cizinci možná s osmdesátiprocentní účastí. Kromě vstupenky utratí za tři až čtyři dny průměrně sedmdesát tisíc forintů (přes šest tisíc korun). Mladí lidé ze západní Evropy v Budapešti také rádi organizují rozlučkové či narozeninové party, které i s letenkou za dvacet až třicet eur nevyjdou dráž než večírek na domácí půdě. Únavu po těžké noci s hospodskou túrou zahánějí tito turisté v budapešťských lázních, nejpopulárnější je Széchenyi-fürdő.

V lázních vede Hévíz

Žebříček nejoblíbenějších lázeňských míst i nadále vede Hévíz v severozápadním cípu Balatonu. Na druhém místě je Hajdúszoboszló na východě země, následuje Bük u rakouských hranic. Loni strávili turisté v Hévízu téměř milion nocí, polovina přijela ze zahraničí, nejvíc stále z Německa a Rakouska. Velký pokrok loni zaznamenalo městečko Sárvár s počtem více než 270 tisíc zahraničních hostů. Díky 35procetnímu nárůstu se ze sedmého místa dostalo na čtvrtou příčku. Vděčí za to i hojnému počtu českých turistů, kvůli kterým personál chodí na české jazykové kurzy.