Na letní dovolenou se letos chystá víc Čechů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Od července do září plánuje odjet na tuzemskou nebo zahraniční dovolenou 61 procent Čechů. Lidí, kteří letos stráví letní dovolenou mimo své bydliště, tak proti loňsku přibude o tři procentní body. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti Mag Consulting. Do ciziny se letos na rekreaci chystá 43 procent Čechů.

„Mírný růst počtu lidí, kteří dovolenou stráví mimo místo svého obvyklého bydliště, kopíruje obecnou ekonomickou situaci v České republice,“ řekl ředitel společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Průzkum podle něj ukázal také zkracování průměrné doby dovolených a pokles počtu lidí, kteří si během léta dopřejí dva a více rekreačních pobytů mimo domov.

Ze všech lidí, kteří podle průzkumu letos dovolenou plánují, se chystá na maximálně sedm dní vyjet 79 procent. Dovolenou v rozsahu mezi jedním a dvěma týdny si letos dopřeje 18 procent a zhruba tři procenta dovolenkářů plánují delší pobyt. Přitom podíl lidí s třítýdenní a delší dovolenou byl například v roce 2006 o procentní bod vyšší a počet lidí odjíždějících na delší než týdenní dovolené byl pětinový. Délka rekreačních pobytů se od roku 2006 podle Mag Consultingu pozvolna zkracuje neustále.

Nejčastějším důvodem, proč se Češi vzdávají letní dovolené, je nedostatek financí, vyplývá z průzkumu. Tento důvod uvádí celkem 12 procent dotazovaných, sedm procent uvedlo zdravotní důvody a šest procent si dovolenou nedopřeje z rodinných důvodů. Přibližně sedm procent všech dotazovaných na letní dovolenou odcestovat nechce.

Lidé preferují dovolenou bez CK, vyjde totiž levněji

Letní pobyty v tuzemsku si 92 procent respondentů zajišťuje individuálně. Na 63 procent Čechů si takto zajišťuje i dovolenou v zahraničí. Výrazně se liší i průměrná suma, kterou tyto dvě skupiny plánují za týdenní pobyt utratit. Individuální turisté za pobyt v tuzemsku v průměru utratí 3500 korun, organizovaní turisté počítají s částkou 6300 korun. Do výsledné částky se započítává ubytování a stravování, nikoliv náklady na dopravu a doplňkové služby.

V případě zahraniční dovolené plánují Češi v průměru strávit na rekreačním pobytu bezmála devět dní. Za tyto pobyty se turisté cestující bez zprostředkování cestovní kanceláří chystají vydat 9500 korun. Organizovaní turisté zaplatí okolo 13.000. „Individuální turistika je realizována z převážné většiny vlastní dopravou po Evropě. U organizovaných zájezdů prostřednictvím cestovních kanceláří vzrůstá podíl letecké přepravy, z čehož vyplývá vyšší ceny dovolené,“ vysvětlil Beránek. Proti loňskému roku množství peněz, které se čeští turisté chystají za dovolenou vydat, kleslo o stokoruny, vyplývá z průzkumu Mag Consultingu.

Průzkum spotřebitelského chování v oblasti cestovního ruchu provádí společnost Mag Consulting od roku 2000. Letošního šetření se zúčastnilo celkem 1200 respondentů. Dovolenou se v tomto průzkumu rozumí cesta se čtyřmi a více přenocováními, která slouží k odpočinku a k rekreaci.