O Hemagel se vede podivný boj

Hemagel

Hemagel Zdroj: Hemagel

V České republice se rozhořel tvrdý boj o práva k výrobě a prodeji léčivé masti Hemagel. To je unikátní hojivý přípravek, který vyvinuli vědci z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd. A to na základě objevů, které učinil ještě slavný český vědec Otto Wichterle. Nyní se o zisky z výroby přípravku bojuje prostřednictvím insolvenčních řízení, soudů i trestních oznámení.

Vlastníkem práv na výrobu Hemagelu je rychle rostoucí farmaceutická společnost Wake. Jenže nyní čelí insolvenčnímu návrhu. Ten je však podle zakladatele Wake Miroslava Vlka vymyšlený a pečlivě zorganizovaný. Jeho jediným účelem je prý převzetí firmy a tím i zisků z celosvětového prodeje Hemagelu. Účelovost insolvenčního řízení s Wake ale druhá strana odmítla.

„Co jsem dvacet let budoval, mi teď chce někdo vzít. S největší pravděpodobností je to dílo insolvenční mafie. A to v situaci, kdy prudce zvyšujeme vývoz,“ řekl deníku E15 Miroslav Vlk, který Wake spoluvlastní se svým synem.

Za insolvenčním návrhem je skupina osob, s nimiž Wake paradoxně od roku 2006 několik let spolupracovala. Jde hlavně o Josefa Řeháka a Přemysla Jiráka, někdejšího majitele zkrachovalé dražební společnosti Clanroy. Přestože s farmacií neměli žádné zkušenosti, podařilo se jim v roce 2006 Vlka přesvědčit, že pomocí svých peněz a kontaktů rozjedou celosvětový prodej Hemagelu.

Celosvětový prodej se příliš nepovedl

Avšak to se podle Vlka příliš nepovedlo. Wake Pharma měla navíc problémy za odebraný Hemagel zaplatit. S Řehákem a Jirákem se proto v roce 2011 rozešel. Ti však přešli do tvrdého protiútoku. „Celá marketingová podpora a zavedení výrobku na trh bylo financováno kompletně pouze firmou Wake Pharma a nikdo jiný, ani Wake, do toho nedal ze svého ani korunu,“ sdělil Řehák. A za svými pohledávkami vůči Vlkovi si stojí. Na ušlém zisku a pokutách se domáhají zhruba čtvrt miliardy korun. V insolvenčním řízení s Wake se jiné než tyto pohledávky neobjevily.

Pohled do výkazů Wake ovšem ukazuje, že firmě se špatně nedaří. Společnost začala v posledních letech slušně vydělávat. Ještě do roku 2008 se zisky firmy nepřehouply přes milion korun. V účetním období zakončeném loni v listopadu už společnost v čistém vydělala přes 23 milionů korun.

Firmě se mimo jiné podařilo navázat úzkou spolupráci s kanadským farmaceutickým obrem Apotex. Právě ten se před časem pustil do distribuce Hemagelu v Česku a dalších zemích.

Do vyšetřování kauzy Hemagel se vložila i FBI

Když v roce 1997 podávali vědci z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd patent na světově unikátní léčivou mast Hemagel, která umožňuje takzvané mokré hojení, asi netušili, že cesta k úspěchu bude ještě trnitá. A nemusí to být jen náročné klinické zkoušky. Výrobce Hemagelu, česká firma Wake, totiž nyní tvrdí, že se stala obětí nájezdu insolvenční mafie. O závažnosti situace vypovídá fakt, že do kauzy se vložila i americká FBI.

Boj o světový trh

Psal se rok 2006 a česká farmaceutická společnost Wake Miroslava Vlka slavila skutečný úspěch. S Ústavem makromolekulární chemie uzavřela licenční smlouvu o výrobě Hemagelu.

Vlkovi bylo jasné, že s Hemagelem může prorazit po celém světě. Jenže Wake, kterou nyní spoluvlastní se svým synem, chyběly zkušenosti s mezinárodním obchodem, neměla ani potřebné zahraniční kontakty. Co čert nechtěl, Vlk se tehdy v konkurzu se společností Chemopharma setkal s konkurzními správci Josefem Řehákem a Přemyslem Jirákem.

Posledně jmenovaný se tehdy pyšnil také vlastnictvím dražební společnosti Clanroy, která v té době ještě sypala a dělala si zálusk na prodej majetku státních organizací. Oba pánové přesvědčili Vlka, že Hemagel dostanou na světový trh. Tvrdili, že peněz a kontaktů mají dost. Vlk jim uvěřil. A se synem si kvůli tomu rvou vlasy dodnes. Zpětně je mu prý jasné, že od začátku šlo o vyšachování Wake ze hry o zisky z Hemagelu.

V roce 2007 to viděl jinak

Uznává však, že v roce 2007 to viděl jinak. S Řehákem a Jirákem tehdy uzavřeli smlouvu, kterou jim dali exkluzivní právo prodávat Hemagel po celém světě. A navíc jim dovolili, aby svou distribuční firmu pojmenovali Wake Pharma.

Lidé spojení s Wake Pharmou v současnosti tvrdí, že bez nich by byl Hemagel stále neznámým pojmem. „Nezpochybnitelný fakt je, že v roce 2007, kdy Wake Pharma uzavřela smlouvu na distribuci Hemagelu, byl tento produkt zcela neznámý a prodával se řádově v počtu desítek kusů měsíčně. Teprve poté, co se zavedení produktu ujala společnost Wake Pharma, vešel Hemagel ve známost a prodává se nyní ve statisících kusů ročně,“ sdělil Řehák.

Jeho verzi ale Miroslav Vlk zpochybňuje. „Od doby uzavření smlouvy distributor neplnil ani nasmlouvané odběry, navíc neplatil za odebrané výrobky, což vedlo Wake v únoru 2011 k odstoupení od smlouvy,“ uvedl.

Řehákova firma prý navíc za všechen odebraný Hemagel ani nezaplatila. Na zboží si přitom v roce 2009 Wake Pharma vzala úvěr od České spořitelny. Peníze ovšem spořitelna zpátky nedostala, a tak požádala o zaplacení 3,5 milionu korun státní Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB), která se za úvěr zaručila.

Zasahuje FBI

Světová distribuce Hemagelu v režii Wake Pharmy podle Vlka dopadla neslavně. Asi nejdále se dostala ve Spojených státech, kde se český přípravek prodával pod názvem WoundBe-Gone. Na tamním trhu kvůli tomu vznikla firma Wake Pharma US, za niž vystupoval Luděk Lolek, Řehákův kamarád z mládí žijící v USA. Podle informací Miroslava Vlka jsou spolumajiteli této americké firmy právě Lolek, Jirák a Řehák. Poslední jmenovaný informaci o svém podílu popřel, Lolek se nevyjádřil, stejně jako Jirák.

Jenže i prodej na nadějném americkém trhu zkrachoval. „Pro Kanadu legalizaci v počátku zrušil sám Řehák, pro USA jeho bývalý soused Lolek dosáhl zákazu dovozu a prodeje našeho výrobku na území Spojených států,“ líčí peripetie Vlk.
Legálnost prodeje Hemagelu na americkém trhu, který organizovala Wake Pharma a Wake Pharma US, podle něj prošetřuje i FBI.

Výsledkem Řehákových a Lolkových aktivit v Severní Americe tak prý je, že značka Wake tam ztratila důvěru a návrat na tamní trh bude pro Wake obtížný. Deník E15 kontaktoval také Lolka coby šéfa Wa k e Phar-ma US. Ten ovšem jen sdělil, že kvůli arbitráži s Wake nemůže nic říci.

Soudek na scéně

Když spolupráce Wake s Wake Pharmou začala kolem roku 2010 skřípat, zkoušel Řehák s Jirákem situaci zachránit ještě slibem, že přivedou investora. Jejich pokusy ale podle Vlka vyzněly do ztracena. Dovedli však bývalého spolumajitele Škody Plzeň Lubomíra Soudka. Ten se měl stát trumfem v rukávu a zajistit distribuci Hemagelu do Číny a Indie. Jenže to už bylo v době, kdy mezi Wake a Wake Pharmou smlouva neplatila. A ze Soudkových slibů se údajně stejně jen vyklubalo mlácení prázdné slámy.

Exkluzivní smlouvu s Wake Pharmou vypověděla Vlkova firma v únoru 2011. Těsně předtím přišla Řehákova společnost s tím, že našla odběratele Hemagelu v Polsku. Jenže Wake už měla své zkušenosti s platební morálkou Wake Pharmy, takže se jí do dalšího dobrodružství s Řehákem příliš nechtělo. Nakonec to ale riskla. Wake Pharma totiž stále dlužila peníze za Hemagel a slibovala, že právě prostřednictvím nového prodeje dluh splatí. V březnu 2011 proto obě firmy uzavřely dohodu o další spolupráci. O exkluzivitě už v ní ale nebylo ani slovo.

O několik měsíců později se ale situace znovu vyostřila. Wake Pharma v červnu 2011 vypověděla exkluzivní smlouvu s Wake. Bez ohledu na to, že to o pár měsíců dříve udělala samotná Wake. Bývalí obchodní partneři ovšem začali tvrdit, že je Wake obešla a způsobila jim škodu. Postupem času Řehákova a Jirákova konstrukce dospěla až k částce kolem čtvrt miliardy korun. Nyní tyto nároky vůči Wake tvoří téměř jediné položky majetkové podstaty Wake Pharmy. Ta totiž mezitím zkrachovala. Podle Řeháka za to může jedině Vlk. Insolvenční řízení vyvolala ČMZRB kvůli penězům, které musela proplatit místo Wake Pharmy České spořitelně za nesplácený úvěr.

Insolvenční pavouk

Nejviditelnější účastníci nájezdu na Wake jsou Řehák s Jirákem. Podle Vlka ale za nitky tahá někdo jiný. Za motor celé akce označil Jaroslava Tona, většinového majitele společnosti P&J Capital.

„O produkt Hemagel, jehož obchodní potenciál je značný a doposud nebyl jeho výrobcem ani distributory zdaleka využit, se zajímám jako o každou jinou obchodní příležitost,“ sdělil deníku E15 Ton. Současně dodal, že insolvenční řízení s Wake na něj jako vykonstruované nepůsobí. A to prý hlavně kvůli „celé řadě“ závazků, které Vlkova firma má.

Ve shodě s ním se vyjádřil i Řehák. „Pokud byl na Wake podán návrh insolvenčního řízení, tak patrně proto, že existuje více věřitelů, kteří jsou přesvědčeni, že mají oprávněné nároky vůči Wake z titulu porušení jejich smluvních závazků či způsobené škody,“ řekl.

Jenže jediným, kdo v insolvenčním řízení s Wake přihlásil pohledávky, jsou osoby, které si rozhodně nejsou vzdálené. Insolvenční řízení vyvolala firma Alinea Real Přemysla Jiráka, bývalého společníka Wake Pharmy. Právě od ní ostatně tato pohledávka pochází. K Jirákovi se dostala přes společnost G. P. Investments. To je firma, která nemá daleko k Jaroslavovi Tonovi. A navíc členem jejího představenstva je Juraj Dulík, právník zastupující v Americe registrovanou Wake Pharma US.

Další pohledávky vůči Wake přihlásila Leona Hartman, insolvenční správkyně Wake Pharmy. Jak je uvedeno výše, nároky vůči Vlkově firmě tvoří téměř jedinou součást majetkové podstaty této společnosti. Podle Vlka je to výsledek působení lidí kolem Wake Pharmy, kteří se prý insolvenční řízení s touto firmou snaží zmanipulovat a obrátit proti Wake. Insolvenční správkyně Wake Pharmy se k zaslaným dotazům nevyjádřila.

Osoby v kauze
Dulík Juraj partner advokátní kanceláře Tříska & Žák; v Česku zastupuje společnost Wake Pharma US a současně je členem představenstva G. P. Investments, firmy napojené na Jaroslava Tona
Jirák Přemysl někdejší majitel dražební společnosti Clanroy, která v minulosti dražila státní majetek a na konci loňského roku; v roce 2007 získal poloviční podíl ve firmě Wake Pharma Josefa Řeháka; z firmy formálně zmizel v roce 2010; letos podal insolvenční návrh na společnost Wake s pohledávkou, kterou přes G. P. Investments získal od Wake Pharma
Lolek Luděk žije ve Spojených státech, z mládí se zná s Josefem Řehákem ze Šumperka, v USA řídí Wake Pharma US
Řehák Josef letech 2005 a 2006 se podílel na exekuci zkrachovalého výrobce náplastí Chemopharma; v roce 2005 přebral firmu Picasso, kterou v září 2007 přejmenoval na Wake Pharma; nyní má ve společnosti přímý čtvrtinový podíl a je jejím jednatelem
Ton Jaroslav většinový majitel P&J Capital; podle Miroslava Vlka je Ton motorem“ nájezdu na jeho firmu
Vlk Miroslav st. v roce 1994 založil společnost Wake, nyní firmu vlastní napůl se svým synem

Etické problémy nemáme