Obchodníci o víkendu čelili náporu zákazníků, restauratéři chystali otevření

Fronty před obchodem v obchodním centru na pražském Chodově

Fronty před obchodem v obchodním centru na pražském Chodově Zdroj: Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC

Obří fronty v outletu nedaleko letiště
Nával ve Fashion Aréně
Nákupní centrum Nový Smíchov čelilo náporu zákazníků
Obchody se otevřely po měsících zavření až tento týden
Horší počasí nahrálo obchodníkům
6
Fotogalerie

První víkend otevřených obchodů využili lidé naplno. Nápor zákazníků zažívali v sobotu a neděli především prodejci oblečení, obuvi a nábytku. Před některými obchody se tvořily fronty lidí čekajících, až na ně z důvodu omezené kapacity přijde řada, a budou si moci nakoupit.

Část prodejen byla kvůli koronavirové epidemii zavřená více než čtyři měsíce, první návštěvníky mohly opět přivítat na začátku tohoto týdne. Od pondělí se na návrat hostů chystají restauratéři, kteří budou moci otevřít zahrádky.

Velkému náporu koupěchtivých návštěvníků o víkendu čelily obchody s nábytkem a bytovými doplňky. Manažer jihlavské prodejny Möbelix Jakub Horák v sobotu odhadl počet návštěvníků na trojnásobek všedního dne. Na lidech podle něj byla patrná chuť nakupovat. Někteří si pořizovali velké kusy nábytku, jiní si přijeli alespoň pro drobnost. Výsledkem bylo zcela zaplněné parkoviště před obchodem, kde v sobotu odpoledne museli řidiči na uvolnění místa čekat v řadě.

Zhruba o pětinu vyšší návštěvnost, než je o prvním víkendovém dni běžné, zaznamenaly obchodní domy IKEA. Přišlo či přijelo do nich přes 50 000 lidí. "Největší zájem byl během soboty o skříně, komody, matrace a vybavení kuchyní," řekl mluvčí IKEA Petr Šašek. Kvůli vládou stanovenému limitu počtu zákazníků na prodejní ploše švédský prodejce nábytku a bytových doplňků zřídil na svém webu sekci, kde lze sledovat aktuální naplněnost jednotlivých obchodů.

Spokojený se zájmem zákazníků byl o víkendu také manažer ostravského centra Outlet Arena Moravia (OAM) Petr Leder. Zájem o nakupování v kamenných prodejnách je podle něj větší než po rozvolnění loni.

Zda ale obchodníci vynucené uzavření svých provozoven přežijí, se podle něho teprve ukáže v následujících měsících. "Pár nájemců již neotevřelo, a to také z důvodů covidové situace," uvedl.

Nákupní shon srovnatelný s předvánoční špičkou v sobotu odpoledne panoval v nákupním centru Galerie Šantovka v Olomouci. Největší zájem lidé měli o prodejny s textilem, před kterými se tvořily i desítky metrů dlouhé fronty. "Aspoň dnešní mládež vidí, jaké to bylo, když se dříve stály fronty na banány," komentovala s úsměvem starší paní dlouhou frontu před prodejnou s módou New Yorker.

Náporu návštěvníků o víkendu čelily také obchodní domy v hlavním městě. Nákupní centrum Palladium zaznamenalo po úplném otevření zvýšení návštěvnosti na více než dvojnásobek oproti předchozímu stavu, kdy byla otevřena jen asi třetina prodejen. Kromě odložené spotřeby zákazníků v době lockdownu tomu podle manažera Milana Rumlera napomohlo i počasí, které nepřálo cestám do přírody.

Návštěvníkům některých obchodních center chyběla místa k sezení, která musela být z nařízení vlády odstraněna nebo zahrazena. V pražském OC Letňany bylo k dispozici několik křesel, která byla neustále obsazená. Lidé proto ve velkém postávali u zábradlí, aby se mohli při čekání na ostatní členy rodiny alespoň opřít.

Zatímco obchodníci už mají týden otevřeno, hospodští a restauratéři se rozvolňování dočkají v pondělí, kdy budou moci otevřít venkovní prostory svých podniků. Podle Luboše Kastnera ze skupiny Hospodska to může u některých paradoxně vést k tomu, že kvůli režimovým opatřením budou mít menší tržby, než by měly restaurace jenom s otevřeným okénkem. "Zahrádka vždycky znamenala 20 až 30 procent byznysu," řekl Kastner. Podle něj uměla dodat dodatečné peníze, na druhou stranu restauratéři pro její obsluhu musí zaměstnávat další pracovníky.

Na otevření zahrádky se o víkendu připravovala majitelka brněnské restaurace U Lumi Luminita Ana Bagiu. "Koupila jsem nové stoly, židle a objednala zboží. Loni jsem přišla o všechny zaměstnance a musela jsem si najít nové," popsala přípravy Bagiu. Na pondělní otevření už se těší. "Loňský rok byl katastrofální, bylo to hodně těžké," dodala.

Na otevření se připravuje také Minipivovar Most. Poprvé do restaurace se spilkou a pivními tanky vešli zákazníci loni 1. září. Než se provoz stihl zajet, muselo se kvůli vládním opatřením zavřít. Ředitel pivovaru Martin Trčka věří tomu, že lidé si pro zážitek z ojedinělého prostoru, ochutnávky piv a dobrého jídla přijdou.