Pfizer chce být největším výrobcem onkologických preparátů na světě

Pfizer

Pfizer Zdroj: CC BY-SA 2.0: Montgomery County Planning Commission

Největší americká farmaceutická společnost Pfizer koupí za zhruba 14 miliard dolarů (335 miliard korun) výrobce léků na rakovinu Medivation. Transakce prý Pfizeru pomůže stát se největším producentem onkologických preparátů na světě. Za jednu akcii Medivation firma nabídla 81,5 dolaru v hotovosti, což je proti páteční závěrečné ceně na burze prémie přes 21 procent.

Správní rady obou firem již dohodu schválily, dokončena by měla být ve třetím nebo čtvrtém čtvrtletí tohoto roku. Generální ředitel Pfizeru Ian Read upozornil, že onkologie je jednou z hlavních oblastí, na které se chce firma dále zaměřit. Domnívá se totiž, že v dlouhodobém horizontu jí pomůže k vyššímu růstu.

Společnost Medivation byla založena v roce 2004, loni vytvořila tržby v částce necelé jedné miliardy dolarů. Letos na jaře dostala podle médií nabídky na převzetí od několika velkých farmaceutických společností, jako je britská AstraZeneca a francouzská Sanofi, všechny ale odmítla, uvedla agentura Reuters.

Rapidní nárůst příjmů z prodeje Xtandi

Medivation vyrábí nejprodávanější lék na rakovinu prostaty Xtandi. Analytici očekávají, že do roku 2020 by roční příjmy z prodeje tohoto léku mohly dosáhnout 5,7 miliardy USD, nyní se pohybují kolem dvou miliard USD. Má také slibné léky v poslední fázi testování, mimo jiné lék na rakovinu prsou a zhoubný nádor lymfatické tkáně.

Čistý zisk Pfizeru, mezi jehož nejznámější produkty patří přípravek na podporu mužské potence Viagra, se ve druhém čtvrtletí propadl o 23 procent na dvě miliardy dolarů. Tržby se ale zvýšily o 11 procent na 13,2 miliardy dolarů.

Léčba rakoviny je pro farmaceutický průmysl jedním z největších trhů. Podle údajů EvaluatePharma zde roční příjmy dosahují zhruba 80 miliard dolarů a ročně rostou o deset procent. Rakovina patří celosvětově mezi deset největších „zabijáků“, v USA je druhým nejčastějším onemocněním způsobujícím smrt.