Pozor: Auto jste prodali, nabourá. Přijdete o bonus a je to v pořádku

dopravní nehoda (ilustrační foto)

dopravní nehoda (ilustrační foto) Zdroj: Sedmicka

I běžný prodej automobilu může vytáhnout původnímu majiteli nečekaně peníze z kapsy navíc. Na vině je povinné ručení a bonus za bezeškodní provoz. To, že vůz, co způsobil nehodu, už nevlastníte, vám v některých případech nepomůže. Expertka z České asociace pojistitelů E15.cz potvrdila, že i takový paradox je možný.

Na začátku může být i zcela běžný případ. Majitel prodá automobil, má kupní smlouvu, odhlášení na registru, ale v rámci „dobré vůle“ nechá novému kupci doběhnout několik dní své povinné ručení. Pokud v té chvíli vůz, se kterým už nemá původní vlastník cokoli společného, způsobí nehodu, může být zaděláno na problém.

Ve hře je několik variant. Nejparadoxnější je ta, kdy oba vlastníci auta (původní i nový) jsou vůči sobě zodpovědní, přesto původního majitele čeká sankce za nic.

„Dokonce i v případě, že nový majitel vozu smlouvu o povinném ručení po koupi ihned uzavře, může mít skutečnost, že původní vlastník včas neoznámil změnu pojistiteli, pro něho nepříjemné důsledky,“ potvrdila na dotaz E15.cz Marcela Machová, specialista pojištění majetku a odpovědnosti České asociace pojišťoven (ČAP).

„Jestliže totiž k vozidlu existují dvě platné pojistné smlouvy, je pojišťovna, která odškodnila poškozené (přičemž poškození se mohou obrátit na kteroukoliv z nich) oprávněna vyžadovat polovinu vyplaceného plnění na pojišťovně, která eviduje druhou platnou pojistnou smlouvu k vozidlu. I tímto způsobem vyplacené plnění má vliv na bonus obou pojištěných,“ vysvětlila Machová.

Jak má původní majitel takové riziko eliminovat? „Původní vlastník by měl změnu vlastníka nahlásit a doložit kupní smlouvou nejlépe v den prodeje vozidla. Tímto dnem pak jeho pojistná smlouva zanikne,“ uvedla expertka ČAP. Zásadní je tedy co nejdříve u pojišťovny vypovědět smlouvu o povinném ručení po prodeji vozidla.

I za lidské chyby se platí

I v další situaci přijde starý majitel o bonus, zde však už nejde o „byrokratické“ selhání, ale lidské. Pokud totiž nový majitel ještě neuzavřel povinné ručení a nabourá z vlastní viny, jde vše logicky za starým vlastníkem vozu.

„Pojistná smlouva je platná až do dne oznámení změny vlastníka pojišťovně. Jestliže původní majitel změnu neoznámí a nebude uzavřena nová smlouva, bude škoda hrazena z původní pojistky. A to i přesto, že původní majitel nebude mít nic společného se vznikem škody. Bude to tedy mít i vliv na jeho bonus,“ uvedla Machová.

A jaký bude postup, když starý majitel smlouvu vypoví, nový ještě povinné ručení neuzavřel (myslí, že ještě platí staré) a vůz způsobí nehodu?

„V takovém případě se jedná o škodu způsobenou nepojištěným vozidlem. Takové škody vyplácí Česká kancelář pojistitelů z jí spravovaného Garančního fondu, vyplacené plnění ale následně v plné výši vymáhá na aktuálním vlastníkovi, případně provozovateli nebo řidiči vozidla,“ sdělila specialistka z ČAP.

Jak ovlivní bonusy a malusy cenu povinného ručení?