Praha postaví vlastní kompostárnu. Vyjde na deset milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Hlavní město se chce pustit do zpracování bioodpadu, v Praze-Slivenci postaví vlastní kompostárnu za téměř deset milionů korun. První odpad by měla začít podle odhadů magistrátu začít zpracovávat v polovině roku 2016. Ročně v ní skončí až sedm tisíc tun materiálu.

Záměr a vypsání tendru schválila koncem února městská rada, výběrové řízení chce odstartovat v dubnu.

Kompostárna bude podle pražské radní Jany Plamínkové (Starostové a nezávislí) zpracovávat zejména bioodpad z údržby veřejné zeleně města a zahrad Pražanů. Bioodpad budou moci na kompostárnu přivážet sami občané, anebo ho na místo dovezou firmy, které zajišťují jeho sběr a svoz pro město či městské části.

Projekt sítě kompostáren navrhl podle radní Plamínkové už v roce 2010 tehdejší radní pro životní prostředí Petr Štěpánek. Pozemek ve Slivenci nabídla pro vybudování kompostárny Plamínková, která tam působila jako starostka. „Je dostatečně vzdálen od zástavby, takže provoz nebude obtěžovat občany,“ uvedla.

Dodala, že trvalo dlouho, než byla schválena změna územního plánu a následně bylo nutné získat územní rozhodnutí a stavební povolení. „Díky ochotě současného vedení magistrátu uvolnit finanční prostředky, bude konečně stavba kompostárny zahájena,“ poznamenala.

Praha chce stavbou kompostárny podle Plamínkové podpořit efektivní zpracovávání tříděného odpadu a jeho dalšího využívání. „Z analýzy domovního odpadu v hlavním městě zpracované v roce 2008 vyplývá, že 25 až 30 procent směsného komunálního odpadu tvoří bioodpad,“ zmínila radní. Pražským cílem je snížení jeho objemu na skládkách. „Toho je možné dosáhnout separací bioodpadu a jeho následným materiálovým využitím,“ uvedla Plamínková.

Sběrné dvory, kontejnery

V současné době mohou lidé odevzdávat bioodpad v 17 sběrných dvorech a na stálém sběrném místě rostlinného bioodpadu v Dřevčické ulici v Praze 10, Praha také v pravidelných intervalech nechává přistavovat velkoobjemové kontejnery.

Pokud lidé zavezou odpad do Dřevčické ulice, získají podle radní i něco zpět, z odevzdaného bioodpadu si mohou odvézt 35 procent kvalitního kompostu. Na odběr pak mají čas od 1. března do konce listopadu.