Praha připravuje sběr olejů z domácností. Jinde už ho provozují roky

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Česká metropole připravuje zavedení sběru cenné komodity – použitého rostlinného oleje z domácností. Kontejnery se mají v pražských sběrných dvorech objevit napřesrok. Jinde v Česku přitom podobný systém funguje už řadu let.

Praha „chce vyzkoušet sběr této komodity prostřednictvím sběrných dvorů hl. m. Prahy a také ověřit zájem občanů,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. „Zajištění sběru potravinářských olejů plánujeme v průběhu druhého pololetí roku 2016,“ dodal. Magistrát provozuje 19 sběrných dvorů, další dva spravují městské části.

Obyvatelé jiných měst a někdy i docela malých obcí přitom mohou rostlinné oleje odevzdávat do sběru již delší dobu a příslušné samosprávy to obvykle nic nestojí. Hlavním tahounem trendu je firma Eko-PF, která od konce roku 2011 rozmístila své kontejnery na rostlinné oleje po zhruba 140 českých městech a obcích včetně Českých Budějovic či Tábora. Službu společnost obcím nabízí bezplatně, vydělává na prodeji získané suroviny.

Z pánve do nádrže

Eko-PF ze svých popelnic každoročně získá nejméně pět tun suroviny, uvedl obchodní manažer firmy Pavel Marek. „Po zavedení této služby kleslo v období okolo Vánoc a Velikonoc množství zachycených tuků v čističkách na polovinu,“ dodal.

Použitý olej z domácností má řadu využití. „Skončí v závodě, kde se 95 procent zpracovává na metylester, který se přidává do paliv. Zbytek se používá například v gumárenském průmyslu,“ řekl Marek. Vyčištěný olej se používá se také jako mazadlo pro stroje, například v potravinářském průmyslu.

Město skončí na nule

Brno začalo od obyvatel použitý kuchyňský olej sbírat letos v únoru. „Zájem lidí nás překvapil. Měsíčně nasbíráme asi 400 kilogramů oleje,“ uvedla obchodní náměstkyně městského podniku SAKO Iveta Jurenová.

Olej od SAKO odebírá firma, která jej přidává do pohonných hmot. Město na sběru olejů nevydělává, zároveň pro něj ale není zátěží. Tržby za surovinu přibližně pokryjí náklady na pořízení a údržbu sběrných nádob a dopravu ke zpracovateli. „Hlavním přínosem je, že se olej využije a neucpává kanalizaci,“ vysvětlila Jurenová.

Podle odhadu Hnutí Duha skončí každý rok v odpadním potrubí 40 tisíc tun oleje. Ten tuhne a vytváří nánosy, které odpady uspávají. Potíže se zpracováním oleje mají i čistírny odpadních vod, které jsou sice vybaveny odlučovači tuků, při větší množství oleje ale nedokážou zachytit a klesá účinnost čištění vody.