Řetězce nabízejí pochybné maso ze zahraničí, varují veterináři

Ilustrační foto

Ilustrační foto

V českých obchodních řetězcích se prodává i dovezené maso, které neprošlo českou veterinární kontrolou. Tvrdí to Komora veterinárních lékařů. Kontrola masa je v ČR podle prezidenta komory Jana Bernardyho nedostatečná. Situace je vážná především u drůbežího masa. Státní veterinární správa (SVS) s tvrzením nesouhlasí.

Podle Bernardyho maso dovážené ze zahraničních chovů do českých maloobchodních řetězců prochází jen malou kontrolou. „Kontrol v obchodech je z našeho pohledu málo,“ uvedl Bernardy.

S tím nesouhlasí Státní veterinární správa, podle níž je kontrol „přesně tolik, kolik jich má být“. „My nezjišťujeme problémy, které by znamenaly zdravotní ohrožení lidí,“ uvedl mluvčí SVS Josef Duben. Dodal, že veterinární kontrolu potvrzuje také označení výrobků v obchodě. „Může se o tom přesvědčit i sám zákazník, když ve zmíněných řetězcích se na takový výrobek podívá, každý je označen oválem, kde je kód země a je tam identifikační číslo výrobce, aby to bylo dohledatelné. To už samo o sobě svědčí o tom, že výrobek prošel veterinární kontrolou,“ prohlásil mluvčí veterinární správy.

Polské drůběží neslo českou značku

Situace je podle veterinárních lékařů vážná především u drůbežího masa, kde je nejčastěji zjištěnou závadou sledovatelnost a značení výrobků. To je v některých případech prý přebalováno a pod značkou CZ se dostává do českého obchodního řetězce. „Spotřebitel u masa nezjistí, zda se pod značkou CZ ve skutečnosti neskrývá kuřecí maso ze zahraničí, například z Polska,“ dodal Jan Bernardy. Domácí výrobci jsou podle něj ale pod kontrolou.

Komora veterinárních lékařů zadala vlastní testy vzorků drůbežího masa z maloobchodu, výsledky by měly být k dispozici v řádu týdnů. Orgány veterinárního dozoru v ČR podle komory dozorují jen část provozů a počet kontrol maloobchodů je poměrně nízký. Státní veterinární správa ve své výroční zprávě za rok 2012 počet kontrol neuvádí.

Veterináři chtějí zpět povinné osvědčení zdravotní nezávadnosti

Prezident Komory veterinárních lékařů ČR Jan Bernardy navrhuje znovuzavedení dříve povinných osvědčení zdravotní nezávadnosti. „Dříve veterináři těsně před přepravou zvířat na porážku vydávali osvědčení o jejich zdraví, to však dnes již neplatí, zodpovědnost přešla na chovatele,“ dodal Bernardy. Podle něj tak není možnost zjistit, zda majitel chovu nepodává svým zvířatům antibiotika v krmivech bez předpisu. Certifikace byla zrušena rozhodnutím EU na žádost chovatelů v roce 2008 jako zbytečná administrativa.

Tvrzení, že kontola masa je nedostatečná, odmítá i ministerstvo zemědělství. „SVS provádí kontroly potravin živočišného původu jak vyrobených v ČR, tak přijatých z ostatních členských státu EU nebo ze třetích zemí plně v souladu s požadavky platné legislativy a ve prospěch spotřebitelů,“ uvedla mluvčí resortu Dana Večeřová. Kromě toho podle ní musí všichni provozovatelé potravinářských podniků, včetně obchodníků, SVS oznamovat všechny zásilky potravin živočišného původu ze všech států EU.

Máme vše pod kontrolou, ujišťují řetězce

Obchodní řetězec Tesco se při kontrolách masa nespoléhá pouze na kontroly SVS. „V případě výrobků prodávaných pod vlastní značkou máme nastavený velmi přísný systém vnitřní kontroly, který začíná podrobnou specifikací výrobků a audity dodavatelů nezávislou auditní společností a končí pravidelným testováním v laboratoři a testováním se zákazníky,“ uvedl mluvčí řetězce Jan W. Dvořák.

Globus, který má vlastní řeznictví, prodává maso výhradně od tuzemských dodavatelů. „Pouze v sortimentu chlazené drůbeže spolupracujeme pouze s jedním polským dodavatelem. Jeho produkty jsou pravidelně testovány a výsledky jsou v pořádku,“ uvedla mluvčí Globusu Pavla Hobíková. Chlazené kuřecí maso, prodávané v obchodním řetězci Albert, je podle vyjádření řetězce výhradně českého původu.