Šmejc: Privatizaci řeckých loterií OPAP spory o licenci neohrožují

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: profimedia.cz

Spory kolem licence a obchodních smluv nenaruší privatizaci řeckého sázkového monopolu OPAP, jehož převzetí chce dokončit česko-řecká investiční skupina Emma Delta. V rozhovoru s agenturou Reuters to dnes řekl český investor Jiří Šmejc, který je členem investiční skupiny.

Řecko počátkem května sjednalo se skupinou Emma Delta dohodu o prodeji třetinového podílu v OPAP za 652 milionů eur (16,7 miliardy korun). V červnu Atény slíbily uvolnit cestu k privatizaci prodejem 12leté státní loterijní licence v hodnotě 190 milionů eur (skoro pět miliard korun) konsorciu vedenému OPAP.

V konsorciu jsou menšinovými partnery také dodavatelé herních systémů, a to firmy Intralot a Scientific Games. Emma Delta podle Reuters uvedla, že chce tuto dřívější a dosud nedokončenou transakci znovu projednat. Šmejc ale v rozhovoru řekl, že investiční skupina bude v privatizaci pokračovat a revizi loterijní licence by mohla provést později.

„Až obchod uzavřeme, samozřejmě zkontrolujeme, že to (loterijní licence) není pro OPAP nevýhodné. Nezpůsobilo by to žádné zpoždění v procesu privatizace,“ řekl v rozhovoru Šmejc.

Emma Delta má stále obavy, že loterijní licence by mohla firmu OPAP nějak poškodit. Obává se, že pokud se podmínky licence nezmění, mohla by společnost OPAP zbytečně platit spousty peněz na poplatcích firmám Intralot a Scientific Games, které ji budou provozovat. Dále se obává, že obě tyto firmy by mohly mít i nadále vliv na způsob, jak bude loterie provozována.

Loterijní licence bude podle českého investora předmětem dalšího zkoumání, až bude prodej OPAP dokončen. Šmejc očekává, že se tak stane v září. Podotkl také, že Emma Delta nechce změnit žádnou z podmínek v privatizaci OPAP. „Nepozoruji žádné bezprostřední nebo významné riziko, které by dohodu (o OPAP) zpozdilo nebo zablokovalo,“ řekl. „Očekáváme, že management OPAP se bude v přechodném období řídit nejlepší mezinárodní praxí,“ dodal.

Potíže při prodeji OPAP by pro řeckou vládu představovaly další vážný problém, protože jde o první velkou privatizaci, kterou po Aténách požadují mezinárodní věřitelé v rámci svého záchranného programu. Prodej OPAP je klíčovým testem celého privatizačního plánu řecké vlády. V něm se již objevila díra v podobě jedné miliardy eur, když se Aténám nepodařilo najít zájemce o plynárenskou společnost DEPA. Problémy s privatizací by Řecko mohly donutit k dalším škrtům v rozpočtu, právě těmto škrtům se ale chce koaliční vláda vyhnout.

Šéf řecké agentury pro privatizaci Stelios Stavridis minulý týden upozornil, že střet zájmů mezi jednotlivými podnikatelskými skupinami může samotný prodej OPAP ohrozit. Dnes ale Stavridis řekl, že problémy se podle něj podaří překonat.