V Anglii mi pivo s pěnou hosti vraceli, vzpomíná porotce z BeerMastera Dvořák

Aleš Dvořák je ambasadorem pivovaru  Budvar a porotcem soutěže Beermaster

Aleš Dvořák je ambasadorem pivovaru Budvar a porotcem soutěže Beermaster Zdroj: Zuzana Panská

Na první pohled vypadá, jako by vystoupil ze sto let staré fotografie. Jedné z těch, které visí v hospodách a usmívají se z nich chlapíci na pivovarském dvoře u povozu s koňmi. Upravený knír a kulaté brýle opravdu zdobí člověka s pivem spjatého. Aleš Dvořák je už přes třicet let srostlý s pivovarem Budvar a veřejnost ho může znát jako znalce ze soutěže BeerMaster. Pro e15 magazín vypráví, jaké při vaření piva vznikají chyby nebo jak je těžké seznámit Brity s českým ležákem.

Je slunné podzimní dopoledne a Aleš Dvořák sedí v pražském minipivovaru Cobolis, jehož sládka i piva chová v náležité úctě. Hrnek s kávou na stole prozrazuje, že dnes to bude o pivu jen teoreticky, což je vlastně vzhledem k brzké hodině dobře. „Já na pivo vlastně moc nechodím. Je to moje práce, mám ji moc rád, ale kdybych s pivem trávil i volný čas, tak z toho nevyjdu,“ říká tenhle jihočeský patriot.

S Budvarem na věčné časy

Původem je z Českého Krumlova. Tam poprvé přišel do pivovaru, na brigádu. Později, v roce 1988, zpracovával diplomovou práci na pražské VŠCHT ve spolupráci s Budvarem. „Ten pivovar se změnil obrovsky, pětinásobně se rozrostl, má nové technologie, tanky, filtraci,“ vyjmenovává. Budvar a Aleš Dvořák jsou partnery už 33 let.

V pivovaru pracoval jako technolog, ale jeho dnešní profese je zcela jiná, dala by se popsat skoro jako pastorační činnost. „Dělám osvětu, aby lidi pivo dobře vnímali. Evidujeme odliv lidí z hospod, protože mladí už na pivo tolik neslyší. Přitom pivo je tak široký pojem! Není to zdaleka jen ležák. A právě to chceme lidem ukázat, protože pivo může chutnat i tomu, kdo o sobě tvrdí, že ho nepije,“ říká Dvořák. Cílem jeho snažení je, aby lidé brali pivo jako důstojný nápoj rovnocenný vínu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!