Základní kapitál jednu korunu má již přes 1800 tuzemských firem

česká koruna,

česká koruna, Zdroj: Novak Tomas/Euro

Základní kapitál jednu korunu má již přes 1800 tuzemských firem. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode. Založení společnosti s ručením omezeným s kapitálem nižší než 200 tisíc korun umožňuje zákon o obchodních korporacích platný od 1. ledna 2014.

Podnikatelé tuto změnu hojně využívají. Na 69 procent společností s ručením omezeným (16717), které byly loni registrovány, má základní kapitál nižší než 200 tisíc.

„V rámci skupiny firem se základním kapitálem do 200 tisíc podnikatelé nejčastěji volili firmu s jednou z šesti hodnot základního kapitálu. Nejoblíbenější částky byly 100 tisíc (17 procent) a tisíc korun (15 procent), s malým odstupem následovaly 10 tisíc korun (12 procent), jedna koruna (11 procent), 50 tisíc a 20 tisíc korun (po devíti procentech),“ uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Celkem čtvrtina firem (6089) založených v roce 2014 má zapsaný základní kapitál 200 tisíc a jen 3,5 procenta (840) společností s ručením omezeným základní kapitál vyšší než tato suma. U necelých tří procent společností základní kapitál není známý.

firmy za korunufirmy za korunu | Bisnode

Manažer společnosti Smart Office & Companies Michael Dobrovolný podotkl, že společnosti s nízkým základním kapitálem se ne vždy těší dostatečné vážnosti od případných obchodních partnerů. Také jsou podle něj evidovány potíže například s dodávkami zboží na fakturu, v důsledku čehož dochází k požadavku základní kapitál zvýšit, což představuje poměrně nejednoduchý a ne zrovna levný proces.

V případě firem se základním kapitálem jedna Kč se podle něj navíc ukazuje, že taková firma se může velmi prodražit tehdy, když jediný společník společnosti s takto nízkým kapitálem má zájem převést část podílu na někoho jiného. Je totiž nucen nejdříve právě zvyšovat základní kapitál, prostřednictvím notáře měnit zakladatelskou listinu a zveřejňovat údaje v obchodním rejstříku, a to ještě před převodem samým.

Ministerstvo spravedlnosti podle informací deníku Právo zřejmě nakonec nebude usilovat o to, aby se opět zvýšil minimální základní kapitál pro společnosti s ručením omezeným. Vedení resortu přispěchalo se svým ujištěním až několik týdnů poté, co média opakovaně informovala o úvahách některých ministerských úředníků, že možnost založení firmy s pouhou korunou spíše jen nahrává podvodníkům a měla by se tudíž zarazit. To ale vyvolalo bouři odporu nejen mezi renomovanými právníky, ale i mezi podnikateli a akademiky.

Do základního kapitálu v Česku podnikatelé investovali celkem 2,65 bilionů korun, z toho 70 procent do akciových společností a 30 procent do společností s ručením omezeným.