ODEMČENO: Developeři slibují loňské úrokové sazby, Strnad krouží kolem hutí Vítkovice Steel

Hagibor Gamma

Hagibor Gamma Zdroj: web Upvest.cz

Elita byznysu - Rozhovor s Martinem Peleškou
2
Fotogalerie

Developeři „nabízejí“ hypotéky za loňské úrokové sazby. Jde o marketingovou kampaň. Strnad krouží kolem hutí Vítkovice Steel. Firmu se zablokovaným majetkem pomáhá financovat. Část kamionových flotil je nepojízdná, došly pneumatiky i maziva.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý prémiový obsah E15 a k tomu další tituly CNC za pouhou jednu korunu na měsíc.

odemykáme >>>

Developeři „nabízejí“ hypotéky za loňské úrokové sazby. Jde o marketingovou kampaň

Nikoli osobní automobil jako bonus, ale nižší úroky jsou teď terno, na němž developeři stavějí marketingové kampaně. Na stejné úrokové sazby, jako byly před rokem, lákají zájemce o nové bydlení velcí stavitelé YIT nebo Daramis. Skryté slevy z kupní ceny bytu se ve velkém rozjely ve finanční krizi po roce 2008, od té doby jsou častou součástí obchodní strategie na rezidenčním trhu.

odemykáme >>>

Strnad krouží kolem hutí Vítkovice Steel. Firmu se zablokovaným majetkem pomáhá financovat

O třetí největší české hutě Vítkovice Steel, které mají kvůli předběžnému opatření Finančního analytického úřadu (FAÚ) zakázáno nakládat se svými akciemi, už podle zdroje deníku E15 projevilo zájem několik investorů. Ztížených byznysových podmínek podniku chtějí využít třeba průmyslník Jaroslav Strnad či šrotař Zdeněk Trojek. První jmenovaný nyní firmě začal pomáhat s financováním.

odemykáme >>>

Část kamionových flotil je nepojízdná, došly pneumatiky i maziva

Nedostatek surovin a dílů, narušení dodávek z Číny, válka na Ukrajině a následná komplexní krize výroby automobilek v Evropě výrazně omezuje nejen nabídku osobních, ale i nákladních automobilů. Poptávka dopravců po kamionech vysoce převyšuje tempo, jakým je automobilky dodávají na trh. Na zdražující nové vozy čekají kupci přes rok. Nepojízdná je kvůli nedostatku dílů navíc i část teprve nedávno pořízených vozů.

>>> výběr toho nejlepšího z rubriky E15 Premium

České zázemí Productboardu je v očích investorů výhodou, říká šéf jednorožce Hubert Palán

Productboard, který svým softwarem zefektivňuje práci produktových manažerů, je po Rohlíku druhým českým jednorožcem, tedy startupem s hodnotou alespoň jedné miliardy dolarů. Díky letošnímu investičnímu kolu series D ve výši 125 milionů dolarů byla firma oceněna na 1,725 miliardy dolarů (asi 37 miliard korun). Celkově už Productboard od slavných investorů ze Silicon Valley a Londýna posbíral přes 262 milionů dolarů.

Shoptet řeší možné úniky dat přes MonkeyData. Obchody zvažují žalobu

Internetové obchody, které využívají služeb největší lokální e-shopové platformy Shoptet s 30 tisícovkami klientů, hlásí podezření na hromadný únik dat o svých zákaznících. Prostředníkem úniku má být společnost MonkeyData a její doplněk, který v rámci platformy poskytuje nástroj k analýze dat. Platforma s firmou spolupráci urychleně ukončila. Ta se ovšem hájí, že jde o dezinterpretaci a k žádnému úniku nedošlo.

Elita byznysu - Rozhovor s Martinem PeleškouElita byznysu - Rozhovor s Martinem Peleškou|E15.cz

Úprk od akcií k bondům. Stagflace už není tržní téma, ceny zkrotí zchudlá ekonomika

Kapitál zlomil hůl nad budoucí kondicí globální ekonomiky a začal parkovat peníze na bezpečných adresách. V posledních týdnech tak vedle sebe slábnou světové i české akcie a investoři si více všímají aktiv, kterými po většinu letoška zatím opovrhovali: dluhopisů. Příčinou je sílící přesvědčení investorů, že ze současných vyhlídek ekonomického růstu bude třeba dále škrtat. Trhy ale zároveň začínají věřit, že zvolnění světové ekonomiky učiní přítrž palčivému růstu cen.

Cash is king. Dividendové ETF fondy zhodnocují peníze i v období propadů akciových trhů

Burzovní investoři letos slyší na slova hotovost, cash flow a dividenda. Přestože hodnoty hlavních burzovních indexů v USA i v Evropě letos výrazně padají, jsou části trhu, kterých se nepříznivý vývoj netýká. Příkladem jsou burzovně obchodované fondy (ETF) investující do firem, které generují obrovské objemy hotovosti a vyplácejí akcionářům dividendy.

Tvůrce padlé kryptoměny luna chystá restart, držitelům slibuje odškodnění pochybné hodnoty

Z tržní kapitalizace třiceti miliard dolarů spadla na nulu, řadu lidí připravila o životní úspory, ale stále ještě neumřela. Alespoň tak se snaží osud virtuální měny luna prezentovat její tvůrce Do Kwon, který připravuje restart projektu. Ve středu po poledni komunita držitelů kryptoměny odsouhlasila návrh, který má zkrachovalý projekt fungující na blockchainu Terra znovu přivést k životu.

Další exkluzivní zprávy najdete v rubrice E15 Premium