Developeři „nabízejí“ hypotéky za loňské úrokové sazby. Jde o marketingovou kampaň

Vizualizace kuchyně v projektu Prague Marina Nova

Vizualizace kuchyně v projektu Prague Marina Nova Zdroj: Daramis

Nikoli osobní automobil jako bonus, ale nižší úroky jsou teď terno, na němž developeři stavějí marketingové kampaně. Na stejné úrokové sazby, jako byly před rokem, lákají zájemce o nové bydlení velcí stavitelé YIT nebo Daramis. Skryté slevy z kupní ceny bytu se ve velkém rozjely ve finanční krizi po roce 2008, od té doby jsou častou součástí obchodní strategie na rezidenčním trhu.

„Dnes je pro mnohé zájemce o bydlení komplikované získat hypotéku a pokrýt měsíční splátky. Aktuální akcí vyrovnáváme klientům rozdíl mezi současnou úrokovou sazbou a výší sazeb z loňského roku, a to až do výše až 800 tisíc korun,“ vysvětluje obchodní ředitelka YIT Dana Bartoňová. 

Částka se vypočítává jako rozdíl toho, kolik by kupující zaplatil v příštích 24 měsících při současném úroku téměř šesti procent a při loňských zhruba dvou procentech. Například u bytu o dispozici 2+kk to může být přes 300 tisíc korun.

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video placeholde
• Videohub

Na podobném principu inzeruje konkurenční Daramis své byty s přívětivým loňským úrokem 2,5 procenta. Ani v jednom případě ovšem nejde o mimořádně výhodné bankovní financování. Podmínky, které developeři nabízejí, jsou ve skutečnosti slevou z ceny bytu. V obou případech se fiktivní snížení splátek vztahuje na dobu maximálně dvou let.

„Akce spočívá v poskytnutí kompenzace části úrokových nákladů formou snížení kupní ceny jednotky. Výše kompenzace bude vypočtena jako rozdíl mezi úroky, které klient zaplatí za svůj hypoteční úvěr v závislosti na výši poskytnuté sazby, a úroky, které by zaplatil při sazbě 2,5 procenta,“ uvádí Daramis.

Byt se vrátí developerovi

Výše „úrokových“ bonusů se pohybuje na podobné úrovni jako u nejnovější akce firmy Central Group. Ta v rámci podpory prodeje nabízí poukázky na vybavení interiéru od 200 tisíc do půl milionu korun, odstupňované rovněž podle velikosti bytu. Developer tak zároveň propaguje své interiérové studio, jež otevře v červnu.

Na rostoucí úroky už Central Group zareagoval začátkem letošního roku, kdy rozjel akci Garance vrácení peněz. „Klientům umožní si byt zarezervovat nyní a hypotéku vyřídit kdykoli až do termínu dokončení bytu. Do té doby je velká pravděpodobnost, že úrokové sazby budou nižší,“ uvedla výkonná ředitelka developera Michaela Tomášková. Akce zároveň umožňuje za určitých podmínek vrátit byt zpět, přičemž developer jej odkoupí za původní cenu. Klient se tak může rychle zbavit nemovitosti, jejíž financování je nad jeho síly, zatímco developer sází na další růst hodnoty bytů.

Dnešní marketingové kampaně na nové bydlení jsou propracovanější, než bývaly v minulosti. Za finanční krize po roce 2008 se největší pražští developeři předháněli v takzvané garanci nejnižší ceny. Ta spočívala v dorovnání kupní ceny, pokud klient najde u konkurenčního stavitele levnější byt stejně kategorie. V praxi ovšem tato nabídka narážela na definici toho, co lze považovat za srovnatelný byt.

Auto ke každému bytu

Vůbec jednou z prvních pobídek byl v roce 2009 žlutý automobil v korporátní barvě Central Group. K bytu 2+kk za tři miliony bylo možné získat Seat Ibizu nebo Škodu Roomster. Na Fabii nebo Volkswagen Polo dosáhli kupující garsonek, zatímco Audi A3 nebo Škodu Superb získali ti, kdo si mohli dovolit tehdy luxusní bydlení za šest milionů a více. Auta tenkrát k nemovitostem „rozdávala“ také skupina CPI.

Motivací byla snaha zabránit plošnému poklesu cen, což se v krizových letech nakonec stejně nepodařilo. Hodnota nemovitostí do roku 2012 spadla v méně atraktivních lokalitách o dvacet až třicet procent.

Marketingové akce nabízející cenové zvýhodnění v podobě různých bonusů a poukázek na zařízení bytu se u některých developerů zabydlely i v dobách překotného růstu cen. Slevové akce už tak dnes nemusí být předzvěstí hromadného zlevňování jako v krizi před více než deseti lety.