Strnad krouží kolem hutí Vítkovice Steel. Firmu se zablokovaným majetkem pomáhá financovat

O třetí největší české hutě Vítkovice Steel má podle zdroje deníku E15 zájem několik investorů.

O třetí největší české hutě Vítkovice Steel má podle zdroje deníku E15 zájem několik investorů. Zdroj: ČTK

Největší evropský výrobce ocelových štětovnic od začátku května čelí předběžnému opatření FAÚ, které mu znemožňuje vyplatit jakékoliv peníze svému vlastníkovi a zároveň prodat své akcie.
Ztížených byznysových podmínek podniku Vítkovice Steel chce využít průmyslník Jaroslav Strnad nebo například šrotař Zdeněk Trojek.
Skupina CE Industries se společností Vítkovice Steel obchodně spolupracuje a nově jí pomáhá s financováním výroby.
4
Fotogalerie

O třetí největší české hutě Vítkovice Steel, které mají kvůli předběžnému opatření Finančního analytického úřadu (FAÚ) zakázáno nakládat se svými akciemi, už podle zdroje deníku E15 projevilo zájem několik investorů. Ztížených byznysových podmínek podniku chtějí využít třeba průmyslník Jaroslav Strnad či šrotař Zdeněk Trojek. První jmenovaný nyní firmě začal pomáhat s financováním.

Největší evropský výrobce ocelových štětovnic od začátku května čelí předběžnému opatření FAÚ, které mu znemožňuje vyplatit jakékoli peníze svému vlastníkovi a zároveň prodat své akcie. Důvodem jsou nejasnosti kolem kyperských vlastníků, kteří jsou údajně napojeni na ruský kapitál a podléhají proto protiruským sankcím. Vítkovice ale ruské vlastnictví dlouhodobě odmítají s tím, že za kyperskými firmami stoji lidé z Arménie.

Nyní společnost připouští, že prodej akcií je jednou z variant, jak nejasnou situaci kolem majitelů vyřešit. „Registrujeme o naši společnost zájem od více investorů, ale je předčasné to jakkoli komentovat,“ řekla k možné změně vlastnické struktury mluvčí společnosti Jana Dronská s tím, že nyní jsou akcie stejně zablokované. Zdroje deníku E15 nicméně hovoří o tom, že jednání o prodeji akcií už probíhají. Kromě Strnada a Trojka má mít údajně zájem i zahraniční investor.

Společnost zatím žádné provozní problémy podle Dronské neřeší, dál vyrábí jako doposud, a loni dokonce poprvé od roku 2017 skončila v černých číslech. K mírným turbulencím už ale přece jen došlo. „Do března jí s financováním výroby pomáhala společnost Metalimex Petra Otavy, která ale svou finanční angažovanost ukončila, což je v době, kdy firma kvůli svým nejasným vlastníkům nesežene bankovní úvěr, problém,“ sdělil zdroj deníku E15 pod podmínkou anonymity. Jako nový zdroj hotovosti se objevila Strnadova skupina CE Industries, což podle zdroje deníku E15 naznačuje zájem Strnada o tuto společnost. Český průmyslový holding to ale odmítá.

„Skupina CE Industries se společností Vítkovice Steel obchodně spolupracuje a pomáhá jí s financováním výroby. Vzhledem k tomu, že prodej akcií firmy je nyní zablokován, možnost majetkového vstupu nových investorů teď není na stole a je zbytečné o něm spekulovat,“ sdělil Jaroslav Martínek, mediální zástupce CE Industries.

Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku 

Video placeholde
Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům • Videohub

Otázkou zůstává, jak do této rétoriky zapadá skutečnost, že návrh na předběžné opatření podala společnost Gomanold. Jde totiž o obchodníka s pohledávkami, který se v minulosti už několikrát objevil v insolvenčních řízeních, z nichž Strnad odešel jako nabyvatel zkrachovalé společnosti.

V minulosti se tak stalo například u insolvencí automobilky Tatra nebo strojírenské společnosti Vítkovice Heavy Machinery. Společně se tyto entity objevily také v insolvenci vagonky Legios. Insolvenční řízení a následné ovládnutí hutí Vítkovice Steel v insolvenci skupinou kolem CE Industries jsou podle zdroje deníku E15 také jedním z pravděpodobných scénářů budoucího vývoje. Dotaz, zda Gomanold jedná v zájmu společnosti CE Industries nebo s ní jakkoli spolupracuje, však nechal Martínek zcela bez odpovědi. 

Druhým zájemcem o Vítkovice Steel má být skupina Trojek, která s ní dlouhodobě obchoduje se šrotem. Ani ta se ale k tématu možné akvizice nechce vyjadřovat. „Zcela bez komentáře,“ řekl prokurista skupiny Trojek Michal Trojek.

Vítkovice Steel, které zaměstnávají 900 lidí, v roce 2020 utržily přibližně 6,5 miliardy a prodělaly zhruba 230 milionů korun. Z poslední zveřejněné výroční zprávy pro rok 2020 také vyplývá, že kumulovaná ztráta u firmy přerostla sedm miliard korun. 

Společnost je tradičním evropským výrobcem válcovaných výrobků z oceli, a to zejména pro stavebnictví. Jejím hlavním produktem jsou tlusté plechy, například pro mostní konstrukce.

Firmu podle oficiálních vyjádření vlastní nadnárodní investiční fondy ze zemí bývalého Sovětského svazu. Server Info.cz letos v březnu ale napsal, že akcionářské ovládání společnosti Vítkovice Steel vede k ruské státní rozvojové bance VEB. Tuto informaci deníku E15 nyní potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje z byznysových kruhů.